Vesti
Svet
"Dodole" za Australiju, stiglo upozorenje za sve
16.01.2020. 20:00
Izvor: B92
"Dodole" za Australiju, stiglo upozorenje za sve
U pojedinim oblastima u Australiji pogođenim požarima pala je očajnički dozivana kiša. Meteorolozi kažu da nije sigurno da će kiša pasti gde je i najpotrebnija. Snažne grmljavinske oluje sa jakom kišom i gradom zasule su pojedine regione Australije, koja gotovo nestaje pred očima sveta u do sada neviđenim požarima.
Oluje su "priskočile u pomoć" vatrogascima, koji se natrpirodnim naporima bore protiv najgorih požara koje je Australija pretrpela do sada. Međutim, da li će kiša pasti tamo gde je najpotrebnija u narednim danima i da li će je biti dovoljno da se prirodni svet u oblastima opuštenim od požara i sušama bar donekle spase - videćemo.
Do sada nije bilo dovoljno kiše da ugasi požare, dok su pljuskovi sa grmljavinom u nekim oblastima izazvali nove probleme.
Vlasti su zabrinute i da bi masovne padavine mogle da dovedu do snažnih poplava, jer su godine suše neke regije toliko osušile da kiša jednostavno klizi sa zemlje. Zbog ogromnih požara izgoreo je i deo vegetacije koji bi normalno upio padavine.
Služba za vanredne situacije države Viktorija objavila je na Fejsbuku nekoliko slika na kojima se vidi šteta od oluje, uključujući rupu duboku 4 metra koja se otvorila pored puta.