Vesti
Svet
Evakuisan neboder: Otkriven nov način prenosa koronavirusa?
10.02.2020. 20:00
Izvor: B92
Evakuisan neboder: Otkriven nov način prenosa koronavirusa?
Vlasti u Hongkongu evakuisale su stanovnike 35 domaćinstava koji dele odvod, zbog sumnje da se ovim putem širi koronavirus. Prava drama u ponedeljak se odigrala u Hongkongu. Tamo su vlasti naredile evakuaciju jedne stambene zgrade nakon što je potvrđeno da su dva stanovnika te zgrade zaražena koronavirusom.
Zaraženi su muškarac i žena, navodno u 60-im godinama. Kako piše Saut Čajna morning post, a prenosi Jutarnji list, zaražena žena (62) je živela u stanu tačno ispod muškarca, a ti stanovi dele zajednički odvod. Taj je podatak odmah izazvao alarm kod vlasti koje sada istražuju mogućnost da se virus prenosi i vazduhom. Zbog toga su odmah evakuisali stanovnike 35 drugih stanova koji dele taj odvodni sistem te ih podvrguli medicinskom nadzoru.
Zasad je poznato da je zaražena žena prva obolela od koronavirusa - počela je da kašlje 3. februara, potom tri puta otišla kod lekara u naredna 4 dana, a zatim se 9. februara prijavila u bolnicu Princes Margaret. Odmah je stavljena u izolovano odeljenje i u stabilnom je stanju.
Istovremeno, vlasti su locirale članove njene porodice koji su takođe stavljeni u karantin i podvrgnuti testiranju na koronavirus, a upućen je poziv i taksisti koji je ženu vozio u bolnicu da se javi na pregled.
Profesor mikrobiologije na Univerzitetu u honkognu Juen Kvok rekao je da odvodna cev u kupatilu nije dobro zatvorena i da je mogla da prenese virus, prisutan u fekalijama i to preko ventilacije.
"Kada osoba uključi ventilator u kupatilu, vazduh iz kanalizacije može da uđe u toalet preko cevi za ventilaciju", rekao je Kvok.