Vesti
Svet
Sukobi policije i demonstranata u Hongkongu
29.02.2020. 20:00
Izvor: B92
Sukobi policije i demonstranata u Hongkongu
U Hongkongu je danas, posle perioda relativnog zatišja, ponovo došlo do sukoba između policije i demonstranata. Policija je ispalila suzavac kako bi rasterala više stotina demonstranata obučenih u crno, tokom skupa kojim je obeleženo šest meseci od kako su vlasti upale u jednu stanicu metroa i uhapsile učesnike protesta.
Neki od učesnika protesta bili su i naoružani molotovljevim koktelima, a jedan od njih gađao je policijsko vozilo, ali je promašio. Jedan policajac je izvadio i pištolj pošto su ga demonstranti gađali plastičnim flašama i kišobranima, ali nije pucao.
Reč je o jednim od najnasilnijih sukoba između demonstranata i policije koji su izbili nakon perioda relativnog zatišja, koje je nastupilo posle antivladinih protesta
Protesti su eskalirali u junu prošle godine, ali je kasnije strah od korona virusa zadržao brojne stanovnike Hongkonga u kućama.
Stotine demonstranata okupilo se danas u okrugu Mong Kok i na metro stanici Princ Edvard, gde je 31. avgusta došlo do jednih od najžešćih sukoba, kada je policija ispalila suzavac na učesnike protesta koji su bacali molotovljeve koktele.
Pojedini demonstranti su uzvikivali: "Oslobodite Hongkong, revolucija našeg vremena", dok su drugi tražili da se raspusti policija, ponavljajući slogane sa prethodnih demonstracija.
Pojedini demonstranti su blokirali puteve, a stanica Mong Kok je bila zatvorena.
Kako se broj učesnika protesta povećavao, neki su palili vatru na putu Nejtan u okrugu Kuvlun, što je dovelo do toga da se crni oblak dima uzdigne iznad trgovinske četvrti, a policija je odgovorila ispaljujući biber sprej i suzavac.