Vesti
Svet
Vanredni sastanak šefova diplomatija EU zbog Sirije
01.03.2020. 20:00
Izvor: Blic
Vanredni sastanak šefova diplomatija EU zbog Sirije
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj sazvao je hitan vanredni sastanka Saveta ministra spoljnih poslova zbog eskalacije borbi u Siriji.
Vanredni sastanak Saveta EU će biti održan sledeće nedelje, posebno na zahtev ministra spoljnih poslova Grčke, kaže Borelj.
Đuzep Borelj je u saopštenju ocenio da obnovljene borbe u Idlibu i oko njega predstavljaju ozbiljnu pretnju međunarodnom miru i sigurnosti, a da situacija izaziva "neizrečivu ljudsku patnju među stanovništvom" koja ima ozbiljan uticaj na region i šire. - Evropska unija mora udvostručiti napore kako bi se rešila ovu užasnu humanitarnu krizu i to svim sredstvima koja su joj bila na raspolaganju - kaže Borelj.
Šef EU diplomatije naglašava da je u kontaktu sa svim akterima i podseća da za krizu u Siriji postoji samo političko rešenje.
- Svi, posebno sirijski režim, moraju pod hitno da se ponovo uključe u politički proces pod okriljem Ujedinjenih nacija - kazao je Borel.
Žosep Borel dodaje da EU pažljivo prati migracijsku situaciju na spoljnim granicama Unije i da je angažovana u pružanju podrške Grčkoj i Bugarskoj.
On poručuje da se sporazum koji su EU i Turska postigli o zaustavljanju migrantskog talasa mora održati.
Prethodno je Evropska komisija pozvala na vanredni sastanak ministra unutrašnjih poslova EU zbog novog pritiska migranta koji iz Sirije preko Turske žele da uđu u EU.