Vesti
Svet
Greta kritikuje EU: Samo se pretvarate
04.03.2020. 20:00
Izvor: B92
Greta kritikuje EU: Samo se pretvarate
Klimatska aktivistkinja Greta Tunberg optužila je u sredu vlade i institucije Evropske unije da se samo pretvaraju da hitno rešavaju klimatsku krizu. "Kad vam kuća gori, ne čekate još nekoliko godina da počnete da gasite požar. A to je ono što Komisija predlaže danas", rekla je Tunbergova u Odboru za zaštitu životne sredine Evropskog parlamenta, preneo je Rojters.
Švedska aktivistkinja je rekla da formulišući klimatske zakone oko ciljanih emisija u naredne tri decenije u budućnosti EU ignoriše stvarnost. "Evo vas, pokušavate da stvorite zakone i politike ponovo ignorišući to. Pretvarajući se da će vaš plan ili politika nepoštovanja ujedinjene nauke nekako rešiti najveću krizu sa kojom se čovečanstvo ikada suočilo", rekla je ona.
"Pretvarati se da zakon koji niko ne mora da sledi... jeste zakon. Pretvarajući se da možete biti klimatski vođa i dalje nastaviti izgradnju i subvencionisanje nove infrastrukture na fosilnom gorivu", rekla je Tunbergova izazivajući aplauze evropskih poslanika.
Prema njenim rečima, nećemo biti zadovoljni ni sa čim manje od jednog naučno zasnovanog puta koji pruža najbolju moguću šansu za čuvanje budućih životnih uslova za čovečanstvo i život na zemlji kakav znamo.
EU je odgovorna za manje od 10 odsto emisije gasova sa efektom staklene bašte u svetu, ali prema Tunbergovoj, evropski blok ima moralnu obavezu da bude predvodnik jer razvijene ekonomije koje zagađuju zemlju najduže treba da najbrže smanje emisiju gasova.