Vesti
Svet
TRIPOLI POD VATROM Zatvoren autoput kako bi mogle da se evakuišu KAMILE
05.03.2020. 20:00
Izvor: Blic
TRIPOLI POD VATROM Zatvoren autoput kako bi mogle da se evakuišu KAMILE
Tokom noćne evakuacije, iz Tripolija izvedeno 3.000 kamila, izvestio je Rojters.
Zbog artiljerijskog napada na luku u Tripoli, kamile su, nešto posle ponoći u sredu, izvedene na autoput ka zapadu, prema gradu Zavija, udaljenom oko 45 km, gde su stigle jutros. Snage bezbednosti su zbog toga privremeno zatvorile autoput za saobraćaj.
Trgovac kamilama je, prema izveštaju Rojtersa, izjavio da su tokom evakuacije, lokalne naoružane bande iz Džanzura, predgrađa libijske prestonice, ukrale 125 kamila. Lokalne vlasti su u međuvremenu demantovale ovu informaciju objavljivanjem sadržine poruke vlasnika kamila u kojoj on potvrđuje da je "...3.000 kamila bezbedno stiglo u Zaviju".
Zbog konflikta u naftom bogatoj Libiji stanovništvo je osiromašeno, česte su restrikcije struje, ali i nestašice goriva. Pobunjenici sa istoka Libije, pod komandom Kalife Haftara, duže od 10 meseci pokušavaju da osvoje Tripoli koji brane snage međunarodno priznate vlade.
Kamile je trebalo da budu transportovane kamionima, ali nije bilo moguće pronaći prevoznike, pa je vlasnik odlučio da ih sprovede autoputem do Zavija, plašeći se novih artiljerijskih napada snaga Kalife Haftara na luku u Tripoliju.