Vesti
Sport
Preminuo Bora Stanković, legendarni košarkaš i funkcioner Fibe
21.03.2020. 20:00
Izvor: Politika
Preminuo Bora Stanković, legendarni košarkaš i funkcioner Fibe
Dugogodišnji funkcioner Fibe i legendarni košarkaš Bora Stanković preminuo je danas u Beogradu u 95. godini, prenose mediji. Stanković je jedan od osnivača košarkaškog kluba Crvena zvezda, reprezentativac Jugoslavije i čovek koji je postigao prvi koš u istoriji Svetskih prvenstava.
Sa Zvezdom je osvojio tri šampionske titule, a potom je igrao i za beogradski Železničar i Partizan. Za reprezentaciju Jugoslavije igrao je na Svetskom prvenstvu u Buenos Ajresu,. posle je stvorio OKK Beograd, radio kao trener i funkcioner.
Generalni sekretar Svetske košarkaške federacije (Fiba) bio je od 1976. do 2002. godine, bio je i član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), kao i član košarkaške Kuće slavnih, prenosi Tanjug.
Nikada pre njega Srbija i Jugoslavija nisu imale tako uticajnog funkcionera, a ostaće upamćeno kako je 1995. godine „izmislio” kvalifikacije sa Evropsko prvenstvo u Atini i omogućio reprezentaciji da se posle sankcija vrati na veliku scenu i osvoji istorijsko zlato.
Stanković je bio jedan od utemeljivača jugoslovenske košarke, dugogodišnji generalni sekretar Međunarodne košarkaške federacije (Fiba) od 1976. do 2002. godine, i član Međunarodnog olimpijskog komiteta.
Jedan je od osnivača Sportskog društva Crvena zvezda za koju je igrao tokom karijere i osvojio tri titule, a nastupao je i za Železničar i Partizan. Bio je trener OKK Beograda, sa kojim je napravio veliki uspeh i osvojio tri titule, a radio je i u Partizanu i Kantuu.
Sa reprezentacijom u raznim ulogama učestvovao je 28 puta na Evropskim prvenstvima, na 14 Svetskih prvenstava i 14 Olimpijskih igara. On je u Argentini 1950. godine prvi čovek koji je postigao poene na prvom Svetskom prvenstvu.
Stanković je bio jedan od najuticajnijih sportskih funkcionera na svetu. Za vreme njegovog boravka u Fibi uvedene su brojne promene u košarci, među kojima i promena dimenzije terena, uvođenje „trojke” i pređeno je sa poluvremena na četvrtine, kako bi se evropska košarka primakla NBA ligi.
Za svoje zasluge u svetskoj košarci primljen je u Kuću slavnih u Springfildu 1991. godine, a 2007. godine u Kuću slavnih Fiba, prenosi Beta. Međunarodna košarkaška federacija (Fiba) saopštila je danas da je njen nekadašnji generalni sekretar Borislav Stanković jedna od najvažnijih figura u istoriji košarke. Legendarni košarkaški trener i funkcioner Bora Stanković umro je danas u 95. godini u Beogradu.
„Kao lider Fiba četvrtinu veka, Borislav Stanković će zauvek biti jedna od najvažnijih figura u istoriji našeg sporta”, naveo je generalni sekretar Fiba Andreas Zagklis. Fiba je podsetila da je Stanković bio njen generalni sekretar od 1976. do 2002. godine i da je za to vreme košarka doživela ekspanziju.
Stanković je blisko sarađivao sa komesarom NBA lige Dejvidom Sternom, nakon čega su igrači iz NBA lige počeli da učestvuju na međunarodnim takmičenjima, počevši od Olimpijskih igara u Barseloni 1992. godine, prenosi Beta.