Vesti
Svet
Zatvorene bogomolje u Jerusalimu
25.03.2020. 20:00
Izvor: B92
Zatvorene bogomolje u Jerusalimu
Crkva Svetog groba u Jerusalimu danas je zatvorena zbog epidemije koronavirusa. Odluka o zatvaranju ovog hrama je doneta nakon sastanka izraelske policije i crkvene uprave, u skladu sa restriktivnim merama izraelske vlade zbog koronavirusa, saopštio je crkveni zvaničnik Vadi Abu Nasar.
"Inicijalna odluka je doneta za period od nedelju dana, iako niko ne zna koliko će potrajati kriza", rekao je Nasar, prenosi Rojters. Katolički Uskrs ove godine pada 12. aprila i tada bi se, u normalnim okolnostima, mogle očekivati hiljade hodočasnika i turista, ali ulice Jerusalima su ovih dana gotovo potpuno puste.
Pravoslavci slave Uskrs nedelju dana kasnije, a Abu Nasar se nada da će crkvene vlasti uspeti da se dogovore sa državnim organima da se ipak dozvoli prisustvo ograničenom broju vernika.
Restriktivne mere za crkvu su uvedene pre nedelju dana kada je katoličkim sveštenicima naloženo da pričešće predaju vernicima u ruke.
Vlasti su izdale naredbu da se zatvore sinagoge i da se molitve održavaju na otvorenom prostoru za najviše 10 ljudi.
Ortodoksnim Jevrejima je upućen apel da se suzdrže od masovnih molitvi na Zidu plača, a muslimanski sveštenici su odložili masovne molitve u kompleksu džamije Al Aksa.