Vesti
Sport
"Zvaničnik Partizana, oficir JNA, došao je u moju kuću
05.04.2020. 20:00
Izvor: B92
"Zvaničnik Partizana, oficir JNA, došao je u moju kuću
Predrag Mijatović, legendarni fudbaler, govorio je opširno za španski magazin "Jot Down". On se osvrnuo na čitavu karijeru, svoje početke, prelazak u Partizan, zatim i u veliki madridski Real, a pričao je i o tome kako se osećao tokom bombardovanja Jugoslavije 1999. godine.
Mijatović je već sa 16 godina igrao u drugoj ligi bivše Jugoslavije, a 1987. je bio član i čuvene generacije koja je osvojila juniorsko Svetsko prvenstvo u Čileu. "Bio sam novi u toj grupi i tako sam se ponašao. Prvih nekoliko sedmica nisam imao važnu ulogu, a kasnije sam postao starter i davao golove. Osvajanje svetske titule nas je sve lansiralo, tada je počelo moje prijateljstvo sa Šukerom i Bobanom... Bili smo heroji u zemlji", rekao je Mijatović.
Posle tog Mundijala postao je zvezda, a mnogi klubovi su bili zainteresovani da ga vide u svojim redovima.
Mijatović je imao predugovor sa splitskim Hajdukom, ali je na kraju otišao u Partizan.
"Upozoreni smo šta će da se dogodi za nekoliko godina. Zvaničnik Partizana, oficir u JNA, došao je u moju kuću i rekao ocu i meni da će da se dogodi nešto o čemu ne može da priča. Mislio sam da hoće samo da me uplaši... Hajduk mi je platio unapred, ali smo im moj otac i ja vratili novac", istakao je Mijatović. Mijatović je iz Partizana kasnije otišao u Valensiju, a potom u Real Madrid 1996. godine.
"Kraljevskom" klubu je doneo titulu prvaka Evrope, prvu posle 32 godine, golom protiv Juventusa. U Madridu ga je i dočekalo bombardovanje Jugoslavije.
“Bio sam na pripremama nacionalnog tima, morali smo da napustimo pripreme i odemo iz zemlje, jer će biti bombardovanje. Otišao sam preko Budimpešte i na putu ka granici video kako padaju bombe. Bio je to šok. Nisam mogao da verujem. To me je potpuno raznelo. Vratio sam se u Španiju, prvenstvo je bilo u toku, ali moje misli su bile u Jugoslaviji. Razgovarao sam po ceo dan telefonom sa ljudima u mojoj zemlji. Međutim, morao sam da igram, to je bio moj posao", rekao je Mijatović.
Na kraju, novinare španskog lista je interesovalo zašto je Mijatović podržao nezavisnost Crne Gore 2006. godine.
"Podržao sam predsednika Crne Gore, jer je on moj prijatelj. Znamo se 30 godina. Nije bilo moguće da dođe do problema, bio je to referendum. To nisam uradio zbog politike, već zbog prijateljstva. Sada svaka zemlja ima svoj put i to je to", zaključio je Mijatović.