Vesti
Svet
Ukidanje mera u Češkoj u pet etapa
21.04.2020. 20:00
Izvor: B92
Ukidanje mera u Češkoj u pet etapa
Ambasadorka Srbije u Českoj Vera Mavrić izjavila je da ta država još ne razmišlja o otvaranju granica. Kao i da je to poslednje mera koja će se razmatrati u vezi sa relaksacijom restritivnih mera koje su uvedene još 12. marta.
"Oprečna su razmišljanja. S jedne strane zemlja želi da se zaštiti, a sa druge izražen je pritisak čeških turista, koji su navikli da u letnjim mesecima koriste godišnji odmor. Sada se razmislslja o nekim bilateralnim sporazumima sa određenim zemljama u koje Česi često putuju, da se utvrde neka pravila ponašanja i da se potpišu ti međudržavni sporazumi. Za sada se ne razmišllja o otvaranju granica", rekla je Mavrić Tanjugu. Kako je navela, Česi su sa merama uvedenim za relaksaciju režima restrikitvnih mera, koje su uvedene u pet etapa, razmatrali i pre toga mogućnost putovanja u inostranstvo pod određenim uslovima, gde su isključivi razlozi poslovne prirode i posete porodicama.
Od 20. aprila u Češkoj su otvorene zelene pijace i servisi, a od 27. je u planu otvaranje i prodavnica do 200 kvadratnih metara, otvaranje kafica sa baštama i tržnih centara planirano je za 11. maj, dok će hoteli i restorani početi sa radom tek od 8. juna.
Prema poslednjim podacima, Češka sa današnjim danom ima 6. 514 zaraženih i 196 preminulih.