Vesti
Sport
Ne bi trebalo voditi polemiku sa najboljim teniserom današnjice
25.04.2020. 20:00
Izvor: Politika
Ne bi trebalo voditi polemiku sa najboljim teniserom današnjice
Izjava najboljeg svetskog tenisera Novaka Đokovića da će odmah posle ukidanja strogog karantina stići zahtev za obaveznim vakcinisanjem i da nije pristalica istog, kao uslova da se putuje i igraju turniri, izazvala je burne reakcije diljem čitave planete. I sam srpski as ogradio se konstatacijom da se radi o nečemu što je u ovom trenutku još nejasno, da vakcina još ne postoji i da je uočljiva neka vrsta cenzure informacija na ovu temu, bar kada su izjave stručnjaka u pitanju, ali ipak je pokrenuo lavinu komentara.
Britanski „Gardijan” je konstatovao da ovakvim stavom Đoković ugrožava povratak na teren i prvo mesto na ATP listi, ali otišao je i koji korak dalje.
– Đokovićevi komentari neprimetno se uklapaju u sve što je ikada projektovao o svom načinu života i pogleda na svet, ali se poklapaju i sa opasnim načinom na koji protivnici vakcinisanja razgovaraju o ovim problemima... Pandemija korona virusa je pokazala koliko lične odluke univerzalno mogu da utiču na mnogo ljudi. Đoković je jedan od najpoznatijih ljudi u Srbiji, a suprotstavljanje vakcinaciji nosi veliku opasnost, deo je teksta u „Gardijanu”.
Nekadašnja francuska teniserka Ameli Morezmo rekla je da takmičenja ne bi trebalo da se nastave dok sportisti ne budu vakcinisani, iako su naučnici u više navrata rekli da bi to moglo da se dogodi tek za godinu dana ili da se ne dogodi uopšte. Sa njenim stavom ne slaže se novinarka „Ekipa” Karol Bušar, koja je stala iza Novaka Đokovića, uz konstataciju da ne bi trebalo voditi polemiku sa najboljim teniserom današnjice. Ona je na Tviteru napisala da se mišljenje srpskog tenisera neće promeniti ukoliko mu se argumentovano, od reči do reči, ne kaže kako bi to funkcionisalo sa vakcinom jednog dana kada je pronađu. – I dalje ne mogu da razumem zašto ne sačekamo vakcinu za Kovid 19, pre nego što uđemo u debatu sa Đokovićem. Mislite li da ćete mu promenti mišljenje bez da mu pred oči bacite tonu informacija, napisala je Bušar.
Novinarka je naglasila da je Novak pametan i da će sam doneti odluku.
– Svet će otvoriti flašu šampanjca kada specijalisti pronađu vakcinu za virus. Sportisti takođe. Onda će lako biti objasniti Đokoviću, ako bude trebalo. Momak je pametan, otkriće šta i kako, bez da mu neko soli pamet, zaključila je novinarka „Ekipa”.