Vesti
Politika
Skupština danas nastavlja rad
29.04.2020. 20:00
Izvor: B92
Skupština danas nastavlja rad
U Skupštini Srbije danas će u 10 sati biti nastavljena rasprava o Predlogu odluke o potvrđivanju Odluke o proglašenju vanrednog stanja. Takođe, i Predlogu zakona o potvrđivanju uredbi koje je vlada donela uz supotpis predsednika Repubilke tokom vanrednog stanja.
Premijerka Ana Brnabić je prvog dana, obrazlažući uredbe vlade, istakla da Srbija, u poređenju sa zemljama u ovom delu Evrope, ima najmanju stopu smrtnosti od korona viursa od 1,9 odsto i da smo treća zemlja po broju urađenih testova na 100.000 stanovika, uz očekivanje da ćemo danas biti na drugom. Ocenila je da je očuvan zdravstveni sistem, ali i da je merama koje je donela vlada uspela da očuva živote najstarijih sugrađana.
Premijerka je ukazala i da je Srbija donela ekonomske mere čija je vrednost 11 odsto BDP-a.
Poslanici opozicije koji su prisustvovali sednici su ocenili da je parlament mogao ranije da se sastane, ali su saglasni da je na sreću zdravstveni sistem izdržao udar korona virusa.
Poslanici stranaka koji bojkotuju parlament, novinarima su se obraćali u holu skupštine.
U skupštini se primenju mere zaštite, pa se poslanicima i novinarima meri temperatura, dobijaju maske i rukavice, dok poslanici u sali sede na svakom drugom mestu, a postavljena je i zaštita panelima od pleksiglasa.