Vesti
Politika
Značajno je što Samit EU Zapadni Balkan nije otkazan ni u ovim okolnostima
03.05.2020. 20:00
Izvor: B92
Značajno je što Samit EU Zapadni Balkan nije otkazan ni u ovim okolnostima
Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je danas da je značajno to što Samit EU Zapadni Balkan nije otkazan u ovim uslovima. Ona je u emisiji Osvrt na televiziji B92 napomenula da je to važno u ovoj situaciji kada su sve evropske zemlje suočene sa, kako kaže, nesagledivim posledicama koje je izazvala pandemija virusa korona.
Joksimović je za TV B92 navela da očekuje od tog Samita da se pojačaju pozitivne političke poruke EU prema regionu, da predsednik Srbije Aleksandar Vučić postavi pitanje naše evropske budućnosti i procesa priudruživanja i da se postavi pitanje povećanje grantova, odnosno bespovratnih sredstava. Najavljeno je da će EU opredeliti za ovaj deo Evrope 3,3 milijardi evra, a Joksimović kaže da to jeste najznačajnije i da pokazuje da je EU svesna da mora i da je i za nju važno da pomogne Zapadnom Balkanu i oporavku tog dela Evrope.
"Tako je jer smo neraskidivo povezani tržištima", kazala je i podsetila da je u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije, samo sa EU 65, 70 odsto, a za ceo region 85 odsto.
"Što se oni pre oporave time će se i Srbija i naša privreda oporaviti brže", kaže Joksimović.
Dodaje da će biti i podignuto učešće grantova, bespovratnih sredstava, što je bila i ideja komesara Varheija, a kao drugu važnu stvar navodi to što će biti investicioni okvir za Zapadni Balkan koji je usmeren na regionalne projekte, strateški značajne iz oblasti transevropskih mreža - energetska infratsruktura sa regionalnom dimenzijom, transport, digitalizacija, zeleni koridori, sve što povezuje region.