Vesti
Sport
Superliga se nastavlja 30. maja
07.05.2020. 20:00
Izvor: Politika
Superliga se nastavlja 30. maja
Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije je kao što se i pretpostavljalo juče na sednici održanoj u Staroj Pazovi izglasao odluku, po kojoj će se Superliga u fudbalu odigrati po prvom modelu, što praktično znači da će se odigrati još samo četiri kola posle kojih ćemo i definitivno dobiti novog fudbvalskog prvaka. To ujedno znači da su članovi najvažnijeg tela naše fudbalske organizacije glasali da ove godine nema borbe ni za plej of a ni za plej aut. Naravno, posle ove odluke većine biće i onih timova kojima neće biti pravo što se borba nastavlja za samo četiri kola.
Na održanoj sednici u kući fudbala, takođe, jednoglasno je podržana odluka da se šampionat Srbije u fudbalu nastavi 30. maja! To praktično znači, da će se poslednje 30. kolo igrati 20. juna. Ovom odlukom FSS je u dobroj meri pomogao ,,fenjerašima” iz Superlige, ekipama Rada i Mačve, koje će i naredne sezone biti članovi našeg najelitnijeg fudbalskog takmičenja, pa će tako Superliga od iduće sezone imati čak 18 timova! Praktično, ova četiri kola biće za mnoge ekipe revijalnog karaktera, a neki timovi su najavili i totalno podmlađivanja ekipa kako bi dali šansu mladim i darovitim igračima da bez nekih velikih obaveza i stresova, koji su česti na našim fudbalskim terenima, zabeleže prve minute u našoj najboljoj fudbalskoj ligi.
Ista pravila važiće i za članove Prve savezne lige koji će u preostala četiri kola imati šansu da odlučuju o svojoj sudbini. Svakako, najinteresantnija trka će biti za mesto u elitnom rangu takmičenja, gde se bori veliki broj ekipa. Na sednici Izvršnog odbora nije potvrđen stav da li će timovi iz Prve lige, koji na kraju budu imali plasman od trećeg do šestog mesta na tabeli, steći pravo igranja u baražu sa četrnaestoplasiranim timom iz Superlige, za popunu elitnog ranga fudbalskog takmičenja.
Kada je reč o Kup takmičenju, tu neće biti nikakvih promena, igraće se sva tri preostala kruga, s tim što će se igrati samo jedna, umesto dve polufinalne utakmice. Planirano je da se finale našeg najmasovnijeg fudbalskog takmičenja odigra četiri dana po završetku prvenstva, a to znači 24. juna!
U Nišu su ogorčeni na odluku da se fudbalsko prevenstvo nastavi i da se do kraja odigraju samo četiri kola. Direktor Radničkog Dejan Propadalo posle sednice Izvršnog odbora FSS kaže:
– Radnički je pre sednice imao jasan stav, ali, nažalost, većina klubova se složila sa prvim modelom. Smatrali smo da je mnogo regularnije da se prvenstvo odigra do kraja, uključujući borbu za plej ofo i plej aut. Ovako ispada da će ovo prvenstvo biti neregularno, jer nije odigrano po pravilima i propisima koje je Izvršni odbor doneo pre starta takmičenja. Zato smatramo da će ova četiri kola biti odigrana bez nekog velikog takmičarskog značaja. Jednostavno, mi u Nišu ne vidimo smisao proširenja Superlige na čak 18 klubova. Zto ćemo doneti odluku da nastavak lige odigramo u kombinovanom sastavu, forsiraćemo naše mlade igrače iz omladinske škole, kazao je direktor Radničkog iz Niša.
Član Izvršnog odbora FSS Janoš Žemberi, inače prvi čovek TSC iz Bačke Topole, kaže za ,,Politiku” da je na sednici koja je protekla veoma mirno bilo doneto nekoliko važnih odluka i da je logičan potez da se zbog manjka vremena prvenstvo završi 20. juna.
– To je bio jedini razuman potez da se do kraja odigraju još samo četiri kola, jer nismo imali mogućnosti zbog novog prvenstva koje će početi krajem jula (najverovatnije 25. jula) i Evrope, čija takmičenja počinju početkom jula, da odigramo još 11. kola. Praktično ne bismo imali pripreme za novu sezonu. Sada nam ostaje da glasamo za još jedan predlog, a to je da li će od iduće sezone Superliga brojati 18 ili 20 klubova. U tom slučaju eliti bi mogli da se nadaju ne samo Metalac, Bačka, već i Zlatibor, Kabel, Kolubara... To praktično znači da bi od sezone 2022/2023, usledila nova reorganizacija našeg fudbala, gde bismo imali samo 16 klubova u eliti, kao ranije.
Žemberi je takođe istakao da je Izvršni odbor doneo odluku da se prvenstvo u nižim ligama kao i u omladinskoj i ženskoj ne nastavi i da se automatski proglase novi šampioni.