Vesti
Sport
Andrija Gerić pomaže sportistima kao psiholog
08.05.2020. 20:00
Izvor: Politika
Andrija Gerić pomaže sportistima kao psiholog
Od danas sportisti kod nas mogu da treniraju u grupama na otvorenom. U kakvoj su situaciji zbog pandemije izazvane virusom korona bolje od drugih sagledava Andrija Gerić, jer nekada bio odbojkaški as (olimpijski pobednik 2000. i evropski prvak 2001), a sada je sportski psiholog:
– Sportisti su zatečeni i zbunjeni, uostalom kao i svi drugi ljudi. Trude se da ostanu u formi tako što rade vežbe kod kuće, trče u prirodi, a, evo, moći će i da treniraju napolju. Uglavnom se svi sada samo bave fizičkim aspektom, jer bazeni ne rade, sale su zatvorene. Upravo sada bi im bilo vrlo korisno da rade na svojoj mentalnoj pripremi i preko tehnika vizualizacije se još bolje pripreme za buduća takmičenja.
Prvi put u istoriji sportska delatnost, uključujući i treniranje, prekinuta je u celom svetu. I to – do daljeg.
– Neizvesnost i nemanje datuma kada će se opet početi je upravo ono što najteže pada sportistima, jer su navikli da planiraju i da znaju vremenski kako da se organizuju. Verujem da kada odgovorni ljudi budu dali datume početka takmičenja, onda će svima biti lakše, zato što će imati cilj pripremanja. Kada bi sada sportistu upitali zašto treniraš, on ne bi mogao da odgovori na način, koji bi bio velika motivacija za rad.
Odbojkaški savez Srbije je presekao – ova sezona je završena. Drugi se još nisu odlučili. Što se tog pitanja tiče Gerić smatra sledeće:
– Za nastavak sezone je neophodno dugo vreme za pripremanje, pauza je skoro već dva meseca, što znači da je potrebno isto toliko da bi se ušlo u formu. Po mom mišljenju bi trebalo krenuti s novom sezonom od septembra, zato što su sve ostale opcije vrlo opasne zbog povreda. Posle toga krenuće se iz početka i život će, nadam se, da se vrati u normalu: takmičićemo se i trenirati kao i pre pandemije. Značaj svoje struke za sport Gerić ovako vidi:
– Danas je sve poznato što se tiče tehnike, taktike, ishrane i fizičke pripreme sportista i tu nema mnogo prostora za neke novine. Mentalna i psihološka priprema omogućavaju sportisti da pokaže sav svoj potencijal i kvalitet bez obzira na uslove i njegovo trenutno stanje. Zato je neophodno da rade sa stručnim licima na svojoj mentalnoj pripremi. Rad u individualnim i ekipnim sportovima je vrlo sličan samo što u ekipnim sportovima postoji momenat povezivanja pojedinaca u efektivan tim.