Vesti
Politika
Zaštitna oprema – neophodni deo izborne ikonografije
11.05.2020. 20:00
Izvor: Politika
Zaštitna oprema – neophodni deo izborne ikonografije
Stari rokovi više ne važe, nova pravila za sprovođenje izbora moraju tek da se utvrde. Opasnost od virusa korona još nije prošla, pa će izlazak na izbore 21. juna i kampanja koja treba da se nastavi biti drugačiji od svih do sada. Koliko drugačiji – još se precizno ne može reći, ali praktično je izvesno da će maske i rukavice biti neophodni deo izborne ikonografije.
Zvaničan nastavak sprovođenja izbornih radnji za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore označiće nadležne izborne komisije – sutra. Prema Zakonu o važenju uredaba koje je Vlada, uz supotpis predsednika Srbije, donela za vreme vanrednog stanja, Republička izborna komisija (RIK), kao i pokrajinska, gradske i opštinske izborne komisije, zadužene su da obezbede i čuvaju postojeću izbornu dokumentaciju do nastavka sprovođenja izbornih radnji i izbora i da utvrde nove rokove za obavljanje izbornih radnji. Sve do sada preduzete izborne radnje ostaju na pravnoj snazi, „uključujući i one koje se odnose na potpise birača o podršci određenoj izbornoj listi koji su overeni pre donošenja rešenja o nastavljanju izbornih radnji”.
Ali kako će ubuduće izgledati postupak overavanja potpisa koji će, promenom izbornih zakona, moći da rade i opštinski službenici da bi se postupak prikupljanja podrške za kandidovanje na izborima ubrzao i olakšao? Kako će se utvrđivati identitet birača koji možda neće želeti da skine masku kada dođe na biračko mesto, iz straha od zaraze? Hoće li se meriti temperatura svima na ulazu na biračko mesto? Koliko će se glasanje usporiti dok se sačeka da svako skine rukavicu da bi se UV lampom proverilo da li je već glasao i da mu se kažiprst naprska sprejom?
Bojan Klačar iz Cesida kaže da je sada „čitav izborni proces usko grlo” i da će neki propisi morati da se prilagode ili izmene, a to naročito važi za Uputstvo za sprovođenje izbora i Pravilnik o radu biračkih odbora. Jasno je, dodaje, da će javni događaji biti vrlo limitirani ili ih uopšte neće biti ukoliko se ne promeni epidemiološka situacija, a pitanje je kako će izgledati primopredaja izbornog materijala, kao i kasnije brojanje glasova i pakovanje izbornog materijala.