Vesti
Politika
Harčenko: Konačno rešenje za KiM treba da odobri Savet bezbednosti UN
12.05.2020. 20:00
Izvor: Politika
Harčenko: Konačno rešenje za KiM treba da odobri Savet bezbednosti UN
Izazivaju duboke nedoumice proizvoljna tumačenja stava Rusije o rešavanju kosovskog problema, koje su se pojavile u delu javnosti. Ostaje otvoreno pitanje, kakav je cilj pokušaja da se iskrivi, izopači sadržaj pristupa Rusije, da se taj sadržaj prikaže potpuno obrnuto.
Stav Rusije o rešavanju kosovskog pitanja je kristalno jasan. Taj stav je dobro poznat. Jedini osnov za rešavanje treba da i dalje bude Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, u kojoj su utvrđeni temeljni principi mirovnog rešavanja kosovske krize.
Rusija se zalaže za postizanje između Beograda i Prištine održivog i uzajamno prihvatljivog kompromisnog rešenja na osnovu međunarodnog prava, važeće Rezolucije 1244 SB UN. Rusija će se složiti samo sa onim rešenjem koje će biti prihvatljivo za Srbiju. Za neposredno učešće Rusije u pregovorima o kosovskom pitanju neophodan je odgovarajući poziv Beograda. Da naglasim ponovo da takvi pregovori treba da se vode u međunarodnopravnom okviru, u ovom slučaju se radi o Rezoluciji 1244 SB UN.
Takođe polazimo od toga da je situacija u Pokrajini Kosovo neotuđiva tačka dnevnog reda Saveta bezbednosti UN. Pažnja Saveta bezbednosti UN prema kosovskoj tematici ne sme da se smanjuje.
Definitivno rešenje kosovskog problema treba da odgovara međunarodnom pravu. Budući da se radi o obezbeđenju međunarodnog mira i bezbednosti, takvo rešenje treba da bude odobreno od strane Saveta bezbednosti UN.