Vesti
Svet
Amerika se povlači iz Ugovora o otvorenom nebu
21.05.2020. 20:00
Izvor: Politika
Amerika se povlači iz Ugovora o otvorenom nebu
VAŠINGTON - Administracija američkog predsednika Donalda Trampa saopštila je da se SAD povlače iz Ugovora o otvorenom nebu kojim se državama „30-plus” dozvoljava da obavljaju nenaoružane posmatračke letove iznad svojih teritorija koji je potpisan pre 18 godina u cilju promovisanja poverenja i sprečavanja sukoba.
Kako javlja AP, Vašington se povlači iz Ugovora jer Rusija navodno krši pakt, a slike sakupljene tokom letova mogu se dobiti brzo i jeftinije od američkih ili komercijalnih satelita.
Očekuje se da će izlazak iz sporazuma zaoštriti odnose s Moskvom i uznemiriti evropske saveznike i neke članove Kongresa, navodi AP, a prenosi Tanjug.
Američki predsednik Dvajt Ajzenhauer prvi je predložio da SAD i bivši Sovjetski Savez dozvole vazdušne izviđačke letove preko svojih teritorija jula 1955.
Moskva je u početku odbacila tu ideju, ali predsednik Džordž H. V. Buš ga je oživeo maja 1989. i sporazum je stupio na snagu u januaru 2002.
Trenutno 34 države su potpisnice sporazuma.
Na osnovu ugovora obavljeno je više od 1.500 letova, čiji je cilj bio podsticanje transparentnosti u vojnim aktivnostima i pomaganje u nadzoru nad oružjem i drugim sporazumima.
Sve države u okviru ugovora su se složile da svu svoju teritoriju stave na raspolaganje za nadzorne letove, ali je Rusija ograničila letove preko određenih područja, navodi AP.