Vesti
Svet
Policija u Hongkongu suzavcem i vodenim topovima po demonstrantima
24.05.2020. 20:00
Izvor: Politika
Policija u Hongkongu suzavcem i vodenim topovima po demonstrantima
HONGKONG – Policija u Hongkongu je danas suzavcem i vodenim topovima rasterivala demonstrante u trgovinskoj četvrti gde su hiljade protestovale zbog predloženog oštrog kineskog zakona o nacionalnoj bezbednosti koji bi se primenjivao i u tom poluautonomnom gradu.
Uhapšeno je najmanje 120 ljudi, uglavnom zbog nezakonitog okupljanja, navela je policija, i dodala da je „zbog nezakonitog okupljanja” uhapšen i istaknuti aktivista Tam Tak-ši koji međutim tvrdi da je samo držao govor.
Policija je navela da su demonstranti policajce gađali ciglama i „nepoznatom tečnošću”, te da je povređeno najmanje četvoro policajaca, prenosi Beta.
Prodemokratske pristalice u Hongkongu oštro su kritikovale prošlonedeljni predlog zakona o nacionalnoj bezbednosti kojim se i u toj poluautonomnoj kineskoj oblasti zabranjuju „secesionistička i subverzivna aktivnost” i „strano mešanje”. Kritičari smatraju da je taj zakon protivan pravnom okviru „Jedna zemlja - dva sistema” kojim su Hongkongu garantovane šire slobode nego drugim oblastima Kine.
Mase prodemokratskih demonstranata čija je oznaka to što nose crnu odeću, okupile su se danas u kvartu Kozvej bej u Hongkongu na protestu zbog predloženog zakona. Uzvikivali su: „Stanite uz Honkgong!”, „Oslobodite Hongkong!” i „Revolucija!”.
Prodemokratski protestni pokret u Hongkongu je počeo prošle godine, uz povremeno nasilje i okršaje s policijom.
Predlog zakona koji je podstakao današnje proteste podnet je u petak na sednici kineskog parlamenta i očekuje se da će biti usvojen 28. maja. Njime bi se zaobišao parlament Hongkonga i dozvolilo gradskoj vladi da osnuje agencije kopnene Kine u gradu čime bi se omogućilo kineskim agentima da arbitrarno hapse ljude za aktivnosti koje se smatraju da krše taj zakon.