Vesti
Politika
Skupština Grada Beograda usvojila rebalans budžeta i više urbanističkih planova
31.05.2020. 20:00
Izvor: RTS
Skupština Grada Beograda usvojila rebalans budžeta i više urbanističkih planova
Prvi put posle vanrednog stanja danas se održava sednica skupštine grada i to u Sava centru, zbog mera opreza. Na dnevnom redu su svi akti koji su doneti za vreme vanrednog stanja, a među njima i rebalans budžeta. Sednica je počela minutom ćutanja za preminule tokom epidemije korona virusa. Na sednici, koja je zbog koronavirusa održana u Centru "Sava", odbornici su razmatrali tridesetak tačaka dnevnog reda. Najvažnije su saglasnosti na dokumenta koja je Gradsko veće donelo za vreme vanrednog stanja. Potvrđen je rebalans budžeta i usvojen izveštaj o aktivnostima Grada tokom vanrednog stanja. Ovaj izveštaj na oko 1.200 strana obuhvatio je sve aktivnosti gradskih službi u tom periodu.
Gradonačelnik Zoran Radojičić rekao je da je Grad reagovao na vreme, da su komunalne službe funkcionisale, da su obezbeđene znatne količine zaštitne opreme, da je građanima podeljeno 173.000 paketa, a to je samo deo preduzetih aktivnosti.
Rashodi u budžetu smanjeni su za blizu 20 milijardi dinara, ali se vodilo računa o tome da bude dovoljno novca za socijalna davanja i da Grad nomalno funkcinoniše.
Budžet jeste smanjen kada je reč o javnim nabavkama, ali u ovom trenutku se radi na svim započetim projektima. Gradi se pet vrtića dok će za još pet biti raspisani tenderi. Za kanalizaciju na lebvoj obali dunava EBRD je obezbedio 35, a Grad 14 miliona evra.
Grad je rebalansom budžeta, kojim su rashodi smanjeni za skoro 20 milijardi odustao od kapitalnih investicija, a Beograđani će biti gurnuti u veće siromaštvo, rekao je šef odborniče grupe Saveza za Srbiju Nikola Jovanović na konferenciji za novinare, koju je održao ispred sale u Centru "Sava".
Odbornici Saveza za Srbiju nisu imali hrabrosti da za govornicom ponove sve laži koje iznose ispred skupštinske sale, rekao je šef odborničke gupe SNS-a Aleksandar Mirković.
On je rebalans budžeta nazvao realnim i uravnoteženim i smatra lažnim tvrdnje da se u Beogradu ne grade vrtići i da je Grad odustao od kapitalnih investicija, kao što je izgradnja kanalizacije u naseljima na levoj obali Dunava.
Na današnjoj sednici usvojeno je i nekoliko urbanističkih planova, između ostalih i onaj koji predviđa izmeštanje trolejbuskog depoa sa Dorćola na Zvezdaru.
Park između Brankovog mosta i Beton hale nosiće ime Diane Budisavljević, koja je iz logora smrti spasla 15.000 dece.