Vesti
Svet
Mineapolis se oprostio od Džordža Flojda
04.06.2020. 20:00
Izvor: RTS
Mineapolis se oprostio od Džordža Flojda
Porodica Džordža Flojda priredila je u Mineapolisu prvu komemoraciju koja će se održati u još dva američka grada, posle višednevnih protesta zbog brutalnog ubistva Afroamerikanca kojim se zahtevaju reforme u radu policije kao i okončanje sistemskog rasizma, prenosi Njujork tajms. Govoreći pred okupljenima Džordžov brat, Terens Flojd ponovio je poziv da se protestuje mirno.
"Reći ću samo jedno – ponosan sam na proteste, ali nisam ponosan na uništavanje", poručio je Terens Flojd i dodao da njegov brat nikada ne bi bio za nasilje.
Gradonačelnik Mineapolisa Džejkob Frej kleknuo je i zaplakao pored kovčega Džordža Flojda na početku komemoracije.
Zvaničnom odavanju pošte Flojdu prisustvovao je i aktivista za ljudska prava i baptistički sveštenik Džesi Džekson. Poznat je svom učešću u oslobađanju zarobljenih američkih vojnika tokom NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine. Mnogi su se obradovali zbog podizanja optužnice protiv ostale trojice policajaca koja su učestvovala u hapšenju kada je njihov kolega Derek Šovin gotovo devet minuta svojim kolenom pritiskao vrat Džordža Flojda.
"Ovo je značajan korak napred na putu ka pravdi i zahvalni smo što je ovaj važan korak preduzet pre Džordžove sahrane", rekao je advokat porodice Ben Kramp.
Ogorčenje postupanjem policije prilikom hapšenja Flojda već su naveli zakonodavce u mnogim državama da razmotre propise čijim bi se izmenama preispitale policijske procedure i sistemske nejednakosti.
Mere koje se razmatraju uključuju zabranu držanja za vrat koji može izazvati gušenje u Koloradu, predlog zakona koji ima za cilj minimiziranje upotrebe smrtonosne sile u Viskonsinu i potencijalno ukidanje 24-godišnje zabrane kalifornijske afirmativne prakse uzimanja u obzir pola i rase prilikom prijema na fakultet i ugovaranju i zapošljavanju u javnom sektoru.
Senatori iz redova demokrata održali su poštu Flojdu u trajanju od osam minuta i 46 sekundi koliko je policajac Šovin držao svoje koleno na vratu ubijenog Afroamerikanca.