Vesti
Politika
Srpski državljani slobodno mogu u Tursku
16.06.2020. 20:00
Izvor: RTS
Srpski državljani slobodno mogu u Tursku
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je turskog ambasadora Tanžu Bilgiča, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Ambasador Tanžu Bilgič je najavio da avio-kompanija "Turkiš erlajns" od 21. juna 2020. godine obnavlja svoje letove za Srbiju, uz napomenu da je ulaz za državljane Srbije u Tursku slobodan, odnosno da nije potreban negativan test i da se ne primenjuju mere karantina. Pri ulasku na teritoriju Republike Turske sprovodiće se merenje telesne temperature, a ukoliko neko ima simptome, biće upućivan na zdravstveni pregled, a lečenje će, u slučaju obolevanja od kovida 19, biti omogućeno u turskim zdravstvenim ustanovama.
Ivica Dačić i Tanžu Bilgič su konstatovali uspešnu borbu protiv pandemije koronavirusa u obe zemlje, što je omogućilo relaksaciju ranije uvedenih restriktivnih mera.
Sagovornici su se složili da je saradnja dve zemlje tokom pandemije bila dobra, a ministar Dačić je još jednom zahvalio Turskoj za upućenu medicinsku pomoć.
Ambasador Bilgič je zahvalio na pomoći u repatrijaciji turskih državljana tokom pandemije.
Obostrano je ocenjeno da se normalizacijom stanja u dve države stvaraju uslovi za nastavak međusobne saradnje, uz naglasak na potrebu daljeg jačanja ekonomske saradnje.