Vesti
Svet
Španija razmatra uvođenje karantina za građane Britanije
16.06.2020. 20:00
Izvor: Politika
Španija razmatra uvođenje karantina za građane Britanije
Različite izjave španskih zvaničnika izazvale su pometnju oko pravila koja će važiti za putnike iz Velike Britanije u Španiju kada u nedelju 21. juna otvori svoje granice.
Španski zvaničnici saopštili su u ponedeljak da putnici koji dolaze iz Velike Britanije neće morati da budu u karantinu po dolasku u Španiju od nedelje. Međutim, šefica diplomatije Aranča Gonzales Laja izjavila da će ta zemlja Britancima možda uvesti dvonedeljni karantin, ukoliko Velika Britanija zadrži svoja trenutna pravila vezana za putovanja.
Prema tim pravilima, svako ko se vraća ili ulazi u Britaniju mora da se samoizoluje na dve sedmice, preneo je Bi-Bi-Si.
Različite poruke usledile su nakon što je španski premijer Pedro Sančes tokom vikenda najavio da će španske granice ponovo biti otvorene za putnike iz svih zemalja EU u nedelju 21. juna sa izuzetkom Portugalije.
U ponedeljak uveče, portparolka španske vlade je potvrdila da će na listu zemalja čiji građani mogu da putuju u Španiju biti dodata Velika Britanija.
Ali nešto kasnije, španska ministarka spoljnih poslova Aranča Gonzales Laja dala je nove smernice o pravilima putovanja putnicima iz Velike Britanije koji stižu u Španiju.
Ona je izjavila da će Španija razgovarati sa Britanijom da bi videla da li da uvede mere reciprociteta, s obzirom da oni imaju različite mere u odnosu na ostatak EU.
„Nadajmo se da će do trenutka kada otvorimo naše granice i Velka Britanija napredovati”, dodala je ona prenosi Tanjug.