Vesti
Društvo i ekonomija
Stiglo objašnjenje kako je došlo do haosa na bugarsko-grčkoj granici
16.06.2020. 20:00
Izvor: B92
Stiglo objašnjenje kako je došlo do haosa na bugarsko-grčkoj granici
Samo na granici između Bugarske i Grčke građanima Srbije biće omogućeno da uđu u Grčku, potvrdio je ministar spoljinih poslova Srbije Ivica Dačić. On je u emisiji Fokus na televiziji B92 rekao da je to dogovor koji je postignut sa ministrom spoljnih poslova Grčke, a ta odluka biće objavljena u službenom listu.
U ponedeljak je nekoliko stotina srpskih državljana bilo zaustavljeno do kasno uveče na bugarsko-grčkom graničnom prelazu. "Mi smo urgirali kad su se ljudi javljali, ceo dan smo insistirali kod ministarstva spoljnih poslova Grčke da ispoštuju ono što su rekli. Epilog je da su sinoć pustili sve ljude koji su bili na bugarsko-grčkoj granici i najavili da će ih puštati i dalje, te da će u službenom listu izaći zvanično te odluke", rekao je Dačić.
Prema njegovim rečima, ta odluka važiće samo za drumski saobraćaj.
"Bugarska policija je ljude pustila, i prošli su tu granicu, ali su zastali u međuprostoru", pojasnio je on.
Dačić je kazao da je "varijanta najbliža istini" ta da Grčka ima svoje želje, ali ima i svoje obaveze prema Evropskoj uniji.
"Deo te političke strukture, sa kojima sam razgovarao, kao što su premijer i ministar spoljnih poslova, jedva čekaju da otvore granice, i rekli su mi da će naši građani moći slobodno da dođu bez testa", rekao je on.
Potom je dodao da je EU dala instrukcije, da do 30. juna budu otvorene granice samo za građane zemalja koje su članice Šengena.
"Ministarstvo spoljnih poslova je pre dva dana dalo saopštenje, a u službenom glasniku je izašla druga informacija da nisu bile ni granice otvorene", rekao je on.
Dačić je kazao da je na bugarsko-grčkoj granici bilo zaglavljeno stotinak vozila iz Srbije, oko 300 srpskih državljana.