Vesti
Sport
Dan kada je Srbija postala prvak sveta u fudbalu
20.06.2020. 20:00
Izvor: RTS
Dan kada je Srbija postala prvak sveta u fudbalu
Na današnji dan, pre pet godina, izgovorili smo ono što smo samo sanjali - Srbija je svetski šampion u fudbalu. Mladi momci, pod vođstvom Veljka Paunovića, uputili su se 2015. godine na daleki Novi Zeland, a sa kraja sveta doneli su kući svetsko zlato. Bez velike pompe i bez ikakvih očekivanja, momci Veljka Paunovića su ispraćeni na Novi Zeland, na Svetsko prvenstvo za igrače do 20 godina. Još manje se pričalo o njima nakon prvog kola na turniru, u kojem su poraženi od Urugvaja sa 1:0.
Ipak, od prvog kola, "orlići" su pokazali neverovatnu mentalnu snagu i redom rušili rivale do zlata. U drugom kolu savladan je Mali sa 2:0, a u trećem Meksiko, identičnim rezultatom.
U osmini finala Srbija je igrala protiv Mađarske, i u tom meču bila na korak od ispadanja.
Mađari su vodili od 57. minuta, a Šaponjić je doneo izjednačenje u prvom minutu sudijske nadoknade. Autogolom Atile Talabera u 118. minutu, Srbija došla do četvrtfinala.
U četvrtini finala težak meč sa Sjedinjenim Američkim Državama, gde je pobednik rešen posle penala. Srbija je sa 6:5 savladala SAD i dokopala se polufinala.
Mali je čekao Srbiju u polufinalu. Ponovo produžeci, koje je rešio Šaponjić, golom u 101. minutu.
Dovoljno za veliko finale i veliki Brazil.
Srbija je preko Staniše Mandića stigla do prednosti u finalu, ali su Brazilci izjednačili tri minuta kasnije, preko Andreasa Pereire. I još jednom produžeci, u kojima su (opet - još jednom) "orlići" pokazali neverovatnu mentalnu snagu.
Nemanja Maksimović je, golom u 118. minutu, doneo svetsku šampionsku titulu Srbiji.