Vesti
Politika
EU podržava rad Specijalnog tužilaštva za Kosovo
24.06.2020. 20:00
Izvor: Politika
EU podržava rad Specijalnog tužilaštva za Kosovo
BRISEL – Nakon informacije o podizanju otužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih osumnjičenih za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, iz Brisela poručuju da EU snažno podržava rad Specijalnog tužilaštva za Kosovo.
Portparol EU Peter Stano za Tanjug navodi da „EU ne komentariše procedure koje sprovodi Specijalno tužilaštvo za Kosovo”, ali i ocenjuje da je taj Sud „važan pokazatelj opredeljenosti Kosova za sprovođenjem vladavine prava”.
„Vladavina prava je ključni element napretka Kosova na putu EU integracija kao i celokupnog angažmana EU sa Zapadnim Balkanom”, navodi Stano.
On dodaje da je važno da se Specijalnom tužilaštvu za Kosovo omogući da nastavi rad nezavisno i bez ikakvih uticaja spolja.
U kancelariji šefa diplomatije EU nisu odgovorili na pitanje Tanjuga kako će podizanje otužnice protiv Hašima Tačija uticati na nastavak dijaloga Beograda i Prištine gde je Tači do sada bio priznat od strane Brisela kao glavni pregovarač prištinske strane.