Vesti
Društvo i ekonomija
Tutin, Smederevo, Požarevac, Čačak - gradovi u kojima u poslednja 24 sata nema pozitivnih
30.07.2020. 20:00
Izvor: Politika
Tutin, Smederevo, Požarevac, Čačak - gradovi u kojima u poslednja 24 sata nema pozitivnih
Epidemiološka situacija se generalno u celoj Srbiji stabilizuje ili smiruje sa značajnom tendencijom pada, ali i pored toga neophodno je poštovati sve mere prevencije, istakla je danas zamenica direktora Instituta „Batut” Darija Kisić-Tepavčević. Ukupan broj laboratorijsko potvrđenih slučajeva ukazuje dalju tendenciju pada, što pokazuje da smo na dobrom putu, ali moramo baš sada dati sve od sebe da poštujemo sve preventivne mere da bi ugasili epidemiju, kazala je ona na konferenciji za štampu. Navela je da je i dalje najviše novozaraženih u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Šapcu. „Imamo primera gradova gde je dosta povoljnija epidemiološka situacija. Na području Leskovca imali smo jedan laboratorijski pozitivan slučaj, u Tutinu od 44 testiranih nijedan nije bio pozitivan. Na području Valjeva od 42 testiranih jedan je bio pozitivan. Smederevo, Požarevac, Čačak su gradovi u kojima u poslednja 24 sata nisu zabeleženi nijedan laboratorijski pozitivan slučaj iako smo imali testiranih između 50 i 100”, objasnila je ona.
Rekla je da postoji povećanje broja novozaraženih u odnosu na prethodni dan na području Aleksinca. „Generalno možemo videti da ovo jesu povoljniji indikatori. Ali ne smemo se sada nikako opustiti”, kazala je ona. Komandant VMC Karaburma potpukovnik dr Ivo Udovičić rekao je da, što se tiče kliničke slike, ona je ista kao na početku epidemije.
„Sve je igra brojki. Kada imate veliki broj pacijenata imate i veliki broj teških slučajeva. Poslednih 15 dana primamo više starijih sa teškom pneumonijom”, dodao je on. Kazao je da je posebno životno ugrožena starija populacija. S tim u vezi upozorio je mlađu populaciju koja izlazi u grad, a ne nosi maske, da misli na svoje najbliže, roditelje, bake i deke, da mogu biti pacijenti.