Vesti
Politika
Otvoreno pismo Ane Brnabić: Marko Vidojković kao najizgledniji kandidat za predsednika Srbije
27.09.2021. 20:00
Izvor: Blic
Otvoreno pismo Ane Brnabić: Marko Vidojković kao najizgledniji kandidat za predsednika Srbije
Premijerka Ana Brnabić obratila se javnosti otvorenim pismom povodom uvreda pisca Marka Vidojkovića na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove porodice.
Pismo prenosimo u celosti:
Marko Vidojković kao najizgledniji kandidat za predsednika Srbije Delovalo je da smo taman počeli da pravimo društveni konsenzus (koliko god tiho bilo) da psovanje majke ipak nije u redu, nije pristojno i da ne bi trebalo da bude deo javnog diskursa - jer kako bi izgledalo društvo u kome ne razgovarate argumentima, već psujete očeve, majke, braće, sestru i decu, kako hoćete, kad god stignete, s kim god da se ne slažete.
Delovalo je da ćemo se, makar oko ovoga, dogovoriti i da ćemo zajedno povući ovu crvenu liniju. Delovalo je da se čak i Bodrožić malo nelagodno osećao zbog relativizacije Vidojkovićevog prosvećenog; nastupa i pokušavao da objasni šta je, u stvari, mislio pod benignom pop-kulturom podkasta u kojoj je psovanje, jel te dozvoljeno, opravdano i kul;.
Kad, ne lezi vraže, ugledna profesorka, borkinja za evropske vrednosti i demokratsko, liberano društvo, upravo u tom trenutku zavapi i spasi dušu.
Vidojković je više nego u pravu, Vidojković je hrabri portparol svih iz građanske elite. On je njihov glasnogovornik! Marko Vidojković - i niko do njega.