Vesti
Svet
"Izvinite zbog prekida": Nakon "najvećeg pada" Fejsbuka oglasio se i Zakerberg, a evo koji su mogući razlozi kvara
05.10.2021. 20:00
Izvor: Blic
"Izvinite zbog prekida": Nakon "najvećeg pada" Fejsbuka oglasio se i Zakerberg, a evo koji su mogući razlozi kvara
Nakon višečasovnog prestanka rada najpopularnije društvene mreže "Fejsbuk", kao i Instagram i aplikacije Vacap, usluge platformi su ponovo proradile tačno u ponoć, a šef kompanije Mark Zakerberg izvinio se zbog ometanja.“Fejsbuk, Instagram, Vocap i Mesindžer se vraćaju onlajn”, naveo je u postu na “Fejsbuku”.
“Izvinite zbog današnjeg prekida – znam koliko se mnogo oslanjate na naše usluge da ostanete povezani sa ljudima do kojih vam je stalo”, rekao je Zakerberg, preneo je Ndtv.com.Izvinjenje je stiglo i od “Vocapa”.
“Izvinjenje svima koji nisu mogli danas da koriste Vocap”, navedeno je na “Tviteru” u utorak rano ujutro.
“Počinjemo da polako i pažljivo vraćamo Vocap u funkciju. Hvala vam mnogo za vaše strpljenje. Nastavićemo da vas obaveštavamo kad budemo imali više informacija da podelimo”."Najveći prekid ikad"
Portal "Daundetektor" koji prati izveštaje o prekidima na internetu, saopštio je da je "Fejsbukov" bio "najveći koji su ikad videli", preneo je Ndtv.com.
"Prekid Fejsbuka se nastavlja i postao je najveći koji smo videli da Daundetektoru sa preko 19,6 miliona izveštaja o problemu sa svih strana globusa", navela je kompanija u ponedeljak u postu.
Sjedinjene Države vode po broju prijavljenih prekida sa preko 1,7 miliona, slede Nemačka - 1,3 miliona - i Holandija - 915.000.
Greška u promeni konfiguracije
Kompanija Fejsbuk okrivila je "neispravnu promenu konfiguracije" za skoro šest sati prekida u radu, koji je sprečio 3,5 milijardi korisnika kompanije da pristupe društvenim mreža, a i servisima za razmenu poruka kao što su Instagram, Vocap i Mesindžer.
"Želimo da razjasnimo da u ovom trenutku verujemo da je uzrok ovog prekida u radu pogrešna promena konfiguracije", saopštio je Fejsbuk na blogu.
Kompanija danas na blogu nije navela kako je došlo do promene konfiguracije i da li je to bilo planirano, a nekoliko zaposlenih u Fejsbuku, koji su odbili da im se otkrije identitet ranije su saopštili Rojtersu da veruju da je prekid prouzrokovan unutrašnjom greškom u načinu na koji se internet saobraćaj usmerava na njegove sisteme.
Sabotaža moguća
Stručnjaci za bezbednost su potvrdili da su nenamerna greška ili sabotaža od strane insajdera moguće objašnjenje prekida.
Dok se svet preusmerio na konkurentske aplikacije kao što su Tviter i TikTok, akcije Fejsbuka pale su 4,9 odsto, što je njihov najveći dnevni pad od novembra prošle godine, a porasle su za oko pola procenta nakon nastavka pružanja usluga.
Fejsbuk, koji je najveći svetski prodavač internetskih oglasa nakon Gugla, gubio je oko 545.000 dolara od ovog prihoda u SAD tokom prekida, prema procenama agencije za Standard Media Indeks.Zbog pada društvenih mreža Fejsbuk, Instagram i Vocap lično bogatstvo Zakerberga, vlasnika tih aplikacija, za nekoliko sati opalo je za više od šest milijardi američkih dolara.
Mreže i Vocap aplikacija koje su u vlasništvu Fejsbuka prestale su da rade juče, nešto posle 17 sati širom sveta, a nakon što su bile nedostupne skoro šest sati ponovo su za korisnike u Srbiji počele da rade nešto pre ponoći.
"Internet divovi su oflajn"
Edvard Snouden, američki uzbunjivač i bivši obaveštajac koji je zbog obelodanjivanja tajnih špijunskih programa prebegao u Rusiju, oglasio se povodom pada Fejsbuka, Instagrama i Vocapa, ocenivši da je na jedan dan, svet postao zdravije mesto.
"To što Fejsbuk, Instagram i Vocap padaju u isto vreme svakako se čini kao lako razumljiv i popularan primer zašto razbijanje određenog monopola na najmanje tri dela možda nije loša ideja", ocenio je Snouden na Tviteru.U jednoj od niza poruka koje je objavio na ovoj društvenoj mreži, Snouden je napisao da pad Vocapa podsetnik "da bi ljudi trebalo da koriste neprofitnu, privatniju alternativu, kao što je Signal". Snouden je čak napisao i da su "internet divovi danas oflajn i da se više ne vraćaju".
"Šta će se dogoditi sutra?", upitao je on, a pod odgovore stavio: "Osvanuće zlatno doba" i "Kolaps: Večeramo sa pacovima".