Vesti
Svet
Liban će biti nekoliko dana bez struje, Nju Delhiju preti nestašica
09.10.2021. 20:00
Izvor: RTV
Liban će biti nekoliko dana bez struje, Nju Delhiju preti nestašica
BEJRUT - Liban nema sistem centralne proizvodnje električne energije, izjavio je danas vladin zvaničnik za Rojters nakon što je došlo do gašenja dve najveće elektrane.
"Libanska elektrodistribuciona mreža je kompletno prestala da radi danas u podne, i malo je verovatno da će proraditi do sledećeg ponedeljka, ili u narednih nekoliko dana", dodao je zvaničnik.Državna elektrodistribuciona mreža je saopštila da je termoelektrana Zahrani obustavila rad, dok je elektrana Deir Amar prestala sa radom u petak.
Gašenje dve elektrane "direktno je uticalo na stabilnost električne mreže i dovelo je do potpunog nestanka struje, bez mogućnosti da se nastavi sa operacijama u međuvremenu", dodaje se u saopštenju.
Državna elektrodistribucija će pokušati da koristi vojne rezerve nafte kako bi privremeno osposobila elektrane, ali se to neće desiti uskoro, naglasio je neimenovani zvaničnik.
Mnogi Libanci se uglavnom oslanjaju na kućne generatore koji rade na dizel, ali je u toj zemlji nestašica ovog derivata.
Nju Delhiju preti nestašica struje
Premijer Nju Delhija Arvind Kedžrival upozorio je na predstojeću krizu struje u indijskoj prestonici zbog nestašice uglja.
Kedžrival je izjavio rekao je da je pozvao saveznu vladu premijera Narendre Modija da dodeli više uglja i gasa elektranama koje snabdevaju federalnu teritoriju Nju Delhi, jer su mnoge elektrane tokom nedelje imale zalihe za samo jedan dan, piše Rojters.
"Delhi bi mogao da se suoči sa krizom moći", objavio je Kedžrival na svom Tviter nalogu.Više od polovine od 135 elektrana u Indiji je na ugalj, koje snabdevaju oko 70 odsto električne energije u zemlji,i koje imaju zalihe koje će trajati manje od tri dana, preneo je Rojters u petak.
Savezna vlada je, međutim, uverila javnost da u zemlji postoji dovoljna količina električne energije.