Vesti
Politika
Vučić nesvrstanima: Dobrodošli kući
12.10.2021. 02:00
Izvor: Danas
Vučić nesvrstanima: Dobrodošli kući
U Hali 5 Beogradskog sajma sastale su se delegacije članica pokreta Nesvrstanih iz više od 105 zemalja i brojnih međunarodnih organizacija, što je u medijskim izveštajima ocenjeno kao najveći međunarodni skup u vreme korone.
Na samitu koji srpski šef diplomatije Nikola Selaković naziva „komemorativnim“ budući da je organizovan u znak sećanja na prvu konferenciju 1961. u Beogradu, i da neće doneti političke odluke, učestvuje oko 50 šefova država, vlada i ministara spoljnih poslova. Primetni su napori organizatora da sve izgleda slično protokolu od pre više decenija i iz vremena bivše Jugoslavije. Učesnike su dočekivali Selaković i šef diplomatije Azerbejdžana Džejhun Bajramov, koji je i predsedavajući ovog skupa i predsedavajaći pokretu Nesvrstani i zajedno sa Srbijom domaćin. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekivao je šefove država i vlada, a potom se obratio skupu: Srbija zna šta je borba za očuvanje očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta i svojom borbom za Kosovo i Metohiju, ona brani univerzalne principe Ujedinjenih nacija i ključne vrednosti Pokreta nesvrstanih, izjavio je Vučić, prenosi FoNet. On je istakao da je uprkos svim izazovima, Srbija predana pronalasku komromisnog rešenja koje će doneti trajan mir i stabilnost „u našoj južnoj pokrajini“. Postizanje rešenja mirnim putem je naša snaga, a ne slabost. Dijalog nema alternativu, a podrška međunarodne zajednice je ključna za uspeh, ukazao je Vučić, koji je govorio na skupu kao ko-domaćin konferenije. Mir je osnova za razvoj, saradnju, u oblasti politike, kulture, ekonomije, rekao je Vučić i istakao da je Srbija, kao legalna naslednica SFR Jugoslavije, ponosni promotore politike multilateralizma i međunarodnog prava. Vučić je istakao da je Beograd uvek bio raskrsnica civiliacija, kultura, mesto sretanja Istoka i Zapada. Pokazali ste veliku važnost ovog jubileja i ukazali čast nama kao domaćinu dolaskom u Beograd, uprkos pandemiji korona virusa, rekao je Vučić i podsetio na ulogu Srbije koja je uputila pojedinim državama pomoć u vidu vakcina, navodeći da će to činiti dok pandemija ne postane prošlost. Svet je na mnogo načina drugačiji nego pre 60 godina, a danas više nego ikada potrebno je da radimo na jačanju multilateralizma, smatra Vučić. Srbija je ponosna država, koja svoje odluke donosi samostalno, strateški je na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ali radi na jačanju tradicionalnih i čvrstih prijateljstava sa zemljama na sve četiri strane sveta, naglasio je on. Naši prijatelji na severu, jugu, istoku i zapadu će imati priliku da vide novu, modernu, jaču Srbiju, nezavisnu, koja svoje odluke donosi samostalno, ali koja je pouzdan partner i pruža ruku prijateljstva svima, rekao je Vučić. Dobrodošli kući, Beograd je ponosan domaćin svakome, poručio je Vučić učesnicima skupa.
Predsednik Azerbejžana, zemlje koja predsedava Pokretom nesvrstanih, Ilham Alijev izjavio je da je Pokret nesvrstanih, posle Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, najveća međuarodna organizacija koja je primer multilateralizma i čije članice dolaze iz različitih regiona, porekla, istorijskog i kulturnog nasleđa, prenosi FoNet. Danas slavimo istorijski događaj iz 1961. godine, kada je održana prva konferencija šefova država i vlada održan u Beogradu, rekao je Alijev u onlajn obraćanju učesnicima skupa u Beogradu. Alijev je zahvalio Vučiću kao ko-domaćinu ovog samita, čime Srbija pokazuje svoju predanost sopstvenom istorijskom nasleđu. Alijev je podsetio da su poštovanje suvereniteta, teritorijalnig integriteta zemalja, uzdržavanje od nasilja i poštovanje međunarodnog prava su prinicipi na kojima Pokret i danas počiva. Kada bi se sve države pridržavale tih principa, ne bismo videli sukobe, naglasio je on i ponovio da je neprihvatljivo kršenje teritorijalnog integriteta zemalja nasilnim putem. Azerbejdžan podržava suverenitet i teritorijalnih integriteta svih zemalja, rekao je Alijev i naglasio da su se članice Pokreta sagasile da se predsedvanje Azerbejdžana produži do 2023. godine. Alijev je naglasio da je pandemija bio ozbiljan izazov za sve i Azerbejdžan je uložio ozbiljne napore da se adekvatno odgovori na izazove pandemije. Pokrenuli smo brojne inicijative da konslidujemo globalne napore, rekao je Alijev.
On se posebno osvrnuo na duple standarde i različite norme u postupaju međunarodne zajednice, podsećajući na napad Jermenije na teritorijuu Azerbejdžana.
Za predsednika Gane orden na lenti
Aleksandar Vučić je nakon otvaranje skupa na Sajmu, u Palati Srbija ugostio predsednika Gane Nana Ado Dankva Akufo-Adoa, koji je ispred pomenutog zdanja dočekan uz visoke počasti. Pre obraćanja, predsednik Vučić uručio je čelniku Gane Orden Republike Srbije na lenti, za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između dve zemlje. Vučić je napomenuo da je jučerašnja poseta predsednika Gane Srbiji prva posle mnogo decenija. On je istakao da Srbija ima tradicionalno prijateljske odnose sa Akrom, koji datiraju iz vremena bivše Jugoslavije, koja je u okviru svoje antikolonijalne politike od samog početka podržavala borbu Gane za nezavisnost.
– Mi smo stajali kao država, ali i kao narod, uz Afriku kroz čitav period njene savremene istorije. Kao najveća naslednica Jugoslavije i država koja čuva njenu baštinu i zaostavštinu, kao i vrednosti koje je iznedrila na međunarodnom planu, aktivno i dosledno smo podržavali i pomagali afričke narode tokom njihove pravedne borbe za nacionalno oslobođenje, poručio je Vučić. On je naveo da je u okviru razgovora o saradnji dveju država, dogovoreno da broj studenata iz Gane kojima će biti dodeljena stipendija za školovanje u Srbiji bude udvostručen, sa 16 na 32 visokoškolaca. Predsednik Gane Nana Ado Dankva Akufo-Ado zahvalio se na pozivu da bude deo ceremonije kojom se obeležava godišnjica osnivanja Pokreta Nesvarstanih i dodao da im je razvoj te organizacije tokom istorije bio veoma drag, te prirastao za srce Gane. On je podsetio da je Nkruma Kvame, nekadašnji predsednik zemlje koju predstavlja, bio jedan od nekoliko ključnih ličnosti koje su bile zadužene za osnivanje Pokreta Nesvrstanih.
Leki: Potrebni su kompromisi
Državna sekretarka za spoljne poslove Indije Minakši Leki rekla je danas u Beogradu da je došao trenutak za sagledavanje mogućnosti nesvrstanih zemalja da zadrže važnu ulogu u svetu. Nesvrstani imaju potencijal da budu vodeća snaga u ostvarenju svetske dobrobiti, izjavila je Minakši Leki, uz ocenu da je distribucija vakcina protiv virusa korona dovela do podela unutar tog pokreta. Potebni su kompromisi, kako bi se suočili sa pandemijom, klimatskim promenama i terorizmom, rekla je Minakši Leki, prenosi FoNet.
Al Saud: Potrebna borba protiv korone
Šef saudijske diplomatije Fejsal Bin Farhan Al Saud izjavio je da treba uložiti sve moguće napore u borbu protiv virusa korona. Al Saud je ocenio da svetski mir nije moguć uz prisustvo atomskog oružja i da klimatske promene predstavljaju globalni problem. Potrebno je očuvati životnu sredinu i naći rešenje za klimatske promene, poručio je Al Saud, prenosi FoNet.
Husein: Širiti toleranciju
Ministar spoljnih poslova Iraka Fuad Husein je izrazio želju da pokret Nesvrstanih doprinese rešenju svetskih problema. Naglašavajući da je situacija u Iraku stabilna, uz jačanje demokratije, Husein je naveo da je potrebno širiti toleranciju, čemu Bagdad želi da doprinese. Svetu su potrebni stabilnost i razvoj, što je moguće samo u uslovima mira i solidarnosti, ocenio je Husein, prenosi FoNet.
Sergej Lavrov preneo poruku Putina
Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je učesnicima skupa u Nesvrstanih u Beogradu da je pozitivni potencijal te organizacije danas od posebnog značaja imajući u vidu turbulentnu situaciju u svetu. Putin je u telegramu učesnicima istakao da Pokret nesvrstanih ima veoma važnu ulogu u međunarodnim odnosima, da dosledno insistira na principu ravnopravnosti država, uvažavanju suvereniteta i zakonitih interesa, a takođe se zalaže za konstruktivni multilateralni dijalog strogo u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov preneo je na skupu ocenu predsednika Vladimira Putina da članice te organizacije imaju značajnu ulogu u svetskoj politici, svojim insistiranjem na konstruktivnom dijalogu. Status Rusije, kao posmatrača u pokretu Nesvrstanih, otvara mogućnost novog doprinosa, rekao je Lavrov i izrazio očekivanje da će skup u Beogradu poslati poruku da jednakost među državama nema alternativu. Pokret nesvrstanih je u stanju da zaštiti svoje ideale, ljudska prava, ojača borbu protiv terorizma, izjavio je Lavrov.
Simbolično zasađeno 60 sadnica
U beogradskom Parku prijateljstva simbolično je zasađeno 60 sadnica drveća. U sadnji su učestvovali premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i učesnici samita koji se u Beogradu održava povodom 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih. Osim toga, Brnabić, Selaković i nekoliko stranih zvaničnika upisali su se u knjigu „Park prijateljstva“. Drveće je simbolično zasađeno u Parku prijateljstva, jer je izgradnja tog parka na simboličan način obeležila osnivanje Nesvrstanih, čiji je jedan od osnivača bila i nekadašnja Jugoslavija, prenosi RTS.