Vesti
Politika
Vučić: Ukupna investicija nemačke kompanije Brose u Pančevu 180 miliona evra, Vlada dosta pomogla
14.10.2021. 20:00
Izvor: Danas
Vučić: Ukupna investicija nemačke kompanije Brose u Pančevu 180 miliona evra, Vlada dosta pomogla
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas fabriku i istraživačko-razvojni centar nemačke fabrike Brose u Pančevu, a planirana ukupna vrednost te investicije je 180 miliona evra.
Izgradnja fabrike u kojoj se proizvode razni vrste delova za automobile počela je marta prošle godine, a od jula ove, više od 350 zaposlenih da radi u pogonu gde se prizvode električni motori ventilatora za automobilske hladnjake i elektroniku.
Početak rada proizvodne linije za električne pumpe za ulje planiran je za početak 2022.
Plan je da do 2025. godine u fabrici Brose radi 1.100 ljudi, a da njen izvoz iznosi oko 440 miliona evra godišnje.
Vučić je rekao da fabrika Brose jedna od najboljih investicija u Srbiji jer je među zaposlenima 41 odsto visokokvalifikovanih radnika, a plate su višestruko veće od prosečnih u zemlji.
Istakao je da Vlada Srbije sa dosta novca pomogla investiciju nemačke kompanije u Pančevu, ali da su očekivanja da će ona doneti „mnogo toga dobrog“ Pančevu, Beogradu i drugim gradovima.
Vučić je kazao da će Pančevo dodatno da se razvija, ulaganjem u infrastrukturu i privlačenjem novih investitora.
Brose je porodična kompanija koja u 24 zemlje na 64 lokacije zapošljava oko 26.000 radnika i ostvaruje promet od 6,2 milijarde evra, a svako drugo vozilo u svetu ima delove koji se proizvode u njenim fabrikama.
Vučić: Na računu Petrohemije 11 milijardi dinara, da što pre završimo pregovore sa Rusima
Na računu Petrohemije iz Pančeva trenutno je 11 milijardi dinara, odnosno oko 90 miliona evra, i ta kompanija dobro posluje, rekao Vučić.
„Petrohemija sada nema problema u poslovanju, ali može da ih ima ubuduće i zato je važno da se što pre završe pregovori sa Rusima o privatizaciji. Onda će najveći deo problema Pančevaca biti rešen“, rekao je Vučić novinarima u Pančevu gde je posetio fabriku nemačke kompanije Brose.
Dodao je da će grad imati novca za lokalnu infrastrukturu i biti „jedno od najboljih mesta za život“.
Naftna industrija Srbije (NIS), koja je u većinskom vlasništvu ruskog Gaspromnjefta, jedina je dostavila prijavu za učešće u postupku privatizacije pančevačke Petrohemije.
Ministarstvo privrede je u septembru ove godine pozvalo sva zainteresovana domaća i strana pravna lica da učestvuju u postupku privatizacije te kompanije modelom strateškog partnerstva, dokapitalizacijom u iznosu od 150 miliona evra, čime se stiče udeo od najviše 90 odsto.