Vesti
Svet
Rusija i svemir: Filmska ekipa se vratila na Zemlju posle snimanja
17.10.2021. 20:00
Izvor: Danas
Rusija i svemir: Filmska ekipa se vratila na Zemlju posle snimanja
Ruska glumačka ekipa prvog filma koji se snima u svemiru vratila se na Zemlju.
Reditelj Klim Šipenko i glumica Julija Peresiljd napustili su Međunarodnu svemirsku stanicu i spustili se u Kazahstan, gde ih je dočekala ekipa koja snima scene sletanja.
Snimanje na Međunarodnoj svemirskoj stanici nije prošlo bez drame, u skladu sa nazivom filma – Izazov.
U petak, 15. oktobra, Međunarodna svemirska stanica se neočekivano nagnula nakon greške na motoru, a snimanje je pauzirano. To nije bio deo scenarija.Peresiljd je na Tviteru objavila fotografiju svoje frizure u bestežinskom stanju koja bi trebalo da razuveri sve teoretičare zavere koji misle da je film sniman na Zemlji.
Ruska ekipa se navodno takmiči sa flumcem Tomom Kruzom, koji je navodno deo holivudskog projekta koji će se snimati u svemiru, a obuhvata saradnju sa Nasom i kompanijom Spejs Iks Ilona Maska.
Kapsula u kojoj su bili Peresiljd, Šipenko i austronaut Oleg Novicki spustila se padobranom na Zemlju, na kazahstansku stepu, 17, oktobra.
Njihov odlazak nije odložen zbog problema sa motorom koji se desio u petak, iako je došlo do gubitka kontrole nad položajem Međunarodne svemirske stanice na pola sata.
Glumica i reditelj će otići u rusku bazu Star siti na desetodnevni oporavak, a u svemiru su boravili osam dana.Radnja filma Izazov nije detaljno otkrivena.
Čini se da je deo sniman na Međunarodnoj svemirskoj stanici scena u kojoj lekarka, koju glumi Peresiljd, operiše bolesnog astronauta (Novicki) koji zbog zdravstvenog stanja mora da se leči u svemiru.
Ovaj dugometražni film je zamisao šefa svemirske agencije Roskosmos, koji je u jednom trenutku tokom projekta otpustio rukovodioca programima letenja.
Sergej Krikaljev, veteran svemirskih misija, vratio se na posao nekoliko dana kasnije usled masovnog negodovanja zbog njegovog otpuštanja.