Vesti
Svet
Mađarska opozicija izabrala zajedničkog protivkandidata Orbanu
18.10.2021. 20:00
Izvor: Danas
Mađarska opozicija izabrala zajedničkog protivkandidata Orbanu
Peter Marki-Zai, konzervativni gradonačelnik malog grada na jugu Mađarske, biće kandidat ujedinjene opozicije koji će se suprotstaviti premijeru Viktoru Orbanu na narednim parlamentarnim izborima na proleće 2022. godine.
Marki-Zai je u drugom krugu preliminarnih izbora unutar opozicije 17. oktobra pobedio Klaru Dobrev, potpredsednicu Evropskog parlamenta i kandidatkinju liberalne partije Demokratska koalicija, sa osvojenih 57 odsto glasova.
„Želimo novu, čistiju, poštenu Madjarsku, a ne samo da zamenimo Orbana ili njegovu partiju“, rekao je Marki-Zai pristalicama u Budimpešti, preneo je briselski portal Euraktiv.
Izbore je organizovalo šest opozicionih partija koje su 2020. napravile savez u nastojanju da ostvare bolji uspeh u većinskom jednokružnom izbornom sistemu koji favorizuje vladajuću desničarsku partiju Fides.
Cilj predizbora opozicije je bio da se izabere samo jedan protivkandidat Orbanu, kao i po jedan kandidat za svaku izbornu jednicu koji će se suprotstaviti Fidesu na izborima u aprilu.
Marki-Zai, katolik i otac sedmoro dece, rekao je da su širom zemlje izabrani čisti kandidati koji će moći da zemlju oslobode „najkorumpiranijeg sistema u hiljadugodišnjoj istoriji Madjarske“.
Tokom kampanje je tvrdio da jedino on može da privuče i levičare i konzervativce umorne od Orbanove politike koja često izaziva podele u društvu, kao što su mere protiv imigranata i pripadnika LGBT zajednice.
Iako bez partijske mašinerije i značajnih finansijskih sredstava, Marki-Zai je svojim porukama protiv elitizma i korupcije zadobio veliku podršku mladih.
Istraživanja javnog mnjenja ukazuju na izjednačenu trku opozicionog saveza i Fidesa, kao i da Marki-Zai ima više šanse od Dobrev da pobedi Orbana.
Analitičar Robert Laslo ocenio je da je konzervativac i katolik Marki-Zai poslednji kandidat opozicije koga je Fides želeo.
„Izgleda da je sposoban da privuče nove, još neodlučne glasače a da ne izgubi levo-liberalnu bazu sigurnih glasova. Fides će sada biti prinudjen da promeni strategiju kampanje za izbore sledeće godine“, izjavio je Laslo za AFP.
Marki-Zai, ekonomista i inženjer koji je pet godina živeo u SAD i Kanadi, pobedio je 2018. na izborima za gradonačelnika Hodmezevašarhelja, grada sa oko 44.000 stanovnika koji je decenijama bio uporište Fidesa.
U prvom krugu preliminarnih izbora opozicije u septembru pobedila je Dobrev, kandidatkinja najveće opozicione partije, sa osvojenih 34 odsto glasova. Na drugom mestu bio je liberalni gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačonj sa 27 odsto.
Marki-Zai, koji je učestvovao kao nezavisni kandidat, završio je na trećem mestu sa 20 odsto glasova.
Karačonj je važio za favorita, ali se povukao iz izborne trke i dao podršku Marki-Zaiju u drugom krugu.
U predizborima opozicije učestvovalo je više od 800.000 ljudi, što je 10 odsto biračkog tela.