Vesti
Sport
Briljantan debi Nemanje Bjelice
21.10.2021. 02:00
Izvor: Danas
Briljantan debi Nemanje Bjelice
Adam Silver, komesar NBA lige, obezbedio je navijačima širom planete dva derbija na startu 75. sezone. Milvoki Baksi, aktuelni šampioni, preslišali su Bruklin (127:104), dok su Los Anđeles Lejkersi na svom terenu doživeli poraz od Golden Stejta (114:121).
Nemanja Bjelica prikazao se navijačima Voriorsa u najboljem mogućem svetlu; da je Stiv Ker znao šta radi kada ga je letos doveo, moglo bi se naslutiti već na debiju srpskog asa u redovima drugog najvrednijeg košarkaškog kluba na svetu (15p, 11sk, 4as, za 26 minuta).
Malo je falilo pa da Bjelica ima savršen debi u redovima Golden Stejta.
Popularni Beli iz igre je šutirao 6/7, bio perfektan sa linije slobodnih bacanja, ali je meč obeležio nesportskim faulom nad Lebronom Džejmsom.
Voriorse je predvodio Stef Kari, ostvarivši tripl-dabl učinak (21p, 10as, 10sk).
Voriorsi su meč završili sa 30 timskih asistencija; naročito kvalitetan bio je i Džordan Pul (20p) 22-godišnji šuter koji je i tokom predsezone najavio da bi ove sezone mogao šuterski da bude jedan od boljih igrača u čitavoj ligi.
Bejelica je sa Demionom Lijem bio treći strelac ekipe.
Sjajno je Bjelica odigrao prvo poluvreme, koje su Lejkersi dobili sa šest razlike (59:53).
Ali, u trećoj četvrtini trener Ker kao da je zaboravio na srpskog asa, pa Nemanja gotovo da nije ni ulazio u igru. Za to vreme rasla je prednost Jezerdžija, išla je i do deset poena (84:74).
Povratak Bjelice na teren kao da je bio signal za preokret. Serijom 12:1 Voriorsi su okrenuli rezultat i više ga nisu ispuštali do kraja utakmice.
Golden Stejt je pobedio uprkos katastrofalnoj šuterskoj večeri Stefona Karija, koji je postigao 21 poen, ali je iz igre gađao 5/21.
Kod Lejkersa Lebron je stigao do dabl-dabla: 34 poena i 11 skokova, dok je Entoni Dejvis imao samo poen manje, uz isti broj skokova. Veliki problem za Lejkerse predstavljala je činjenica da osim prepoznatljivog tandema apsolutno nijedan košarkaš nije bio iznad prosečnosg izdanja. Vedete poput Karmela Ebtonija (9p), Rasela Vestbruka (8p), Ejverija Bredlija (6p)… imale su premali uticaj na igru.
Košarkašima Milvokija upriličena je tradicionalna ceremonija dodele šampionskog prstenja pre utakmice sa Bruklinom u kojoj su pokazali da će i ove sezone biti spremni da se bore za mesto u velikom finalu.Janis Adetokumpo bio je dominantna figura na terenu sa 32 poena i 14 skokova. Veliku pomoć imao je u Midltonu i Konatonu koji su ubacili po 20 poena.
U odsustvu suspendovanog Kajrija Irvinga, Burklin su predvodili Kevin Durant (32p, 11sk), dok je Džejms Harden meč završio sa, za njega prosečnih 20 poena. Odličan je bio iskusni Peti MIls sa 21 poenom, šutirajući za tri poena perfektnih 7/7.