Vesti
Svet
Tramp hoće da bude rival Fejsbuku i Tviteru
21.10.2021. 20:00
Izvor: Danas
Tramp hoće da bude rival Fejsbuku i Tviteru
Bivši predsednik SAD Donald Tramp je saopštio da planira da početkom sledeće godine pokrene društvenu mrežu pod nazivom „Truth Social“. Cilj mu je da njegova društvena platforma bude rival Fejsbuku i Tviteru koji su mu ranije ove godine blokirali naloge.
„Uzbuđen sam što ću uskoro deliti svoje stavove na ’Truth Social’ i odupreti se tehnološkim gigantima“, navodi se u Trampovom saopštenju.
Kako se dodaje, platforma će u beta-verziji biti otvorena za „pozvane korisnike“ u novembru, a planira se da bude dostupna široj javnosti početkom sledeće godine. „Truth Social“ će biti proizvod nove grupe „Tramp medija end teknolodži“ (TMTG). Grupa je saopštila da nastoji da bude akcionarsko društvo.
Kako piše Gardijan, link ka sajtu „Truth Social“ navodi korisnike da se upišu na listu čekanja ili da unapred poruče aplikaciju preko „Apple App Store“. Skrinšotovi aplikacije „Truth social“ pokazuju profil korisnika koji dosta liči na profil na Tviteru.
Tramp je u julu tužio Fejsbuk, Tviter i Gugl zbog navodne cenzure. Kompanije se za sada drže zabrana koje su uvele bivšem predsedniku, mada Fejsbuk planira da ponovo razmotri svoju odluku za dve godine.
„Živimo u svetu u kojem talibani imaju snažno prisustvo na Tviteru, a ipak, vaš omiljeni američki predsednik je ućutkan. To je neprihvatljivo“, naveo je Tramp u saopštenju.
Ovo nije prvi put da Tramp pravi planove za povratak na društvene mreže. Njegovi prethodni pokušaji su uključivali pokretanje sajta “From the Desk of Donald J Trump” koji je često predstavljan kao blog.
Sajt je trajno ugašen manje od mesec dana nakon što je pokrenut, pošto je privukao samo mali deo očekivane publike. Trampov saradnik Džejson Miler je rekao da je to „samo pomoćno sredstvo za šire napore koje ulažemo i na kojima radimo“.
Društveni mediji su imali veliku ulogu u Trampovim nastojanjima da uđe u Belu kuću i bili su mu omiljeno sredstvo komunikacije dok je bio predsednik SAD.
Međutim, Tviter i Fejsbuk su mu zabranili pristup na svojim platformama nakon što su njegove pristalice izvršile upad na Kapitol hil 6. januara.
Kompanije su inače bile pod pritiskom tokom njegovog predsedničkog mandata da ga isključe s društvenih platformi jer su njegove objave često kritikovane kao uvredljive i zapaljive, kao i da šire dezinformacije.
Tviter i Fejsbuk su prošle godine počeli da brišu neke njegove postove ili su ih označili kao obmanjujuće, kao što je, na primer, onaj u kojem kaže da je kovid „manje smrtonosan“ od gripa.
Odluku da Trampu zabrane pristup društvenim platformama su doneli nakon nereda na Kapitol hilu u januaru, nakon čega je on održao govor u kojem je izneo neosnovane tvrdnje o izbornoj krađi.
Reagujući na nerede, Tramp je pristalice sa Kapitol hila nazvao „patriotama“ i nije davao nagoveštaje da prihvata izborni rezultat, što je podstaklo Tviter i Fejsbuk na ocenu da je previše rizično da mu dozvole da koristi njihove platforme.
Tramp je zadržao uticaj u Republikanskoj partiji i nagovestio da će se ponovo kandidovati na izborima 2024. godine, ali nije izdao nikakva zvanična saopštenja po tom pitanju.
Odbor Predstavničkog doma Kongresa SAD koji vodi istragu o upadu Trampovih pristalica na Kapitol hil 6. januara je putem glasanja doneo odluku da se protiv Stiva Benona, jednog od savetnika bivšeg američkog predsednika, podigne optužnica za nepoštovanje Kongresa, pošto je odbio saradnju u istrazi.