Vesti
Svet
Rim spreman za G20, stigao Bajden, velike mere bezbednosti
29.10.2021. 20:00
Izvor: RTV
Rim spreman za G20, stigao Bajden, velike mere bezbednosti
RIM - Američki predsednik Džo Bajden rano jutros doputovao je u Rim, gde sutra počinje dvodnevni samit Grupe 20 (G20), izveštava agencija Ansa.
Bajden će danas imati privatni susret sa papom Franjom, a u toku dana razgovaraće sa italijanskim predsednikom Serđom Matarela i premijerom Mariom Dragi.Predviđen je i susret Bajdena sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.
Rim je od juče, kako izveštavju mediji, zbog bezbednosti učesnika samita “zatvoreni grad”, što je igra reči i asocijacija na čuveni fim Roberta Roselinija iz 1945, godine, “Rim-otvoreni grad”.
Deo grada, Eur, gde će se održati samit svetskih lidera, iz bezbednosnih razloga proglašen je zonom maksimalne bezbednosti u radijusu od 10 kilometara, a pristup će imati samo učesnici skupa i stanovnici dela grada uz posebene dozvole.
Privatni avio saobraćaj iznad Rima je zabranjen, a grad od juče nadleću u niskom letu helikopteri.
Civilni avio saobraćaj sa dva rimska aerodroma Fjumičino i Čampino se odvija bez zastoja.
Bezbednost učesnika samita će osiguravati blizu 6.000 policajaca i vojska čiji je zadatak u vreme samitra anti-dron kontrola.
Itaijanska ministarka unutrasnjih poslova Lučana Lamorđeze ocenila je da je, sa stanovišta bezbednosti, vreme samita veoma zahtevno.
Prema njenim rečima, od blizu 14.000 različitih protesta samo u ovoj godini, sigurnost učesnika samita G20 je najveći izazov za snage bezbednosti, ali i Rim kao grad domaćin.
Snage reda moraju obezbediti ne samo potpunu sigurnost učesnika samita, već nadgledati proteste zakazane u dane konferencije u Rimu, između ostalih demonstracije protiv klimatskih promena “Frajdej for Fjuču”.Lideri Grupe 20 najbogatijih zemalja sveta poručiće ovog vikenda da se moraju preduzeti hitni koraci kako bi se održao cilj ograničavanja globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusa, navodi se u nacrtu saopštenja.
"Obavezujemo se da ćemo se uhvatiti u koštac sa egzistencijalnim izazovom klimatskih promena", navodi se u nacrtu saopštenja koji će biti objavljen na samitu u Rimu, u koji je Rojters imao uvid.
To se smatra ključnom odskočnom daskom uoči šireg samita Ujedinjenih nacija o klimi koji će biti održan sledeće nedelje u Škotskoj.Više od 160 bivših svetskih lidera i javnih ličnosti poručilo je da bi čelnici G20 trebalo da iskoriste samit u Rimu ovog vikenda, kako bi dogovorili preraspodelu viška vakcina protiv korona virusa siromašnim zemljama.
U pismu je istaknuto da je širom sveta dato više od šest milijardi doza vakcine protiv kovida, a da je od toga 70 odsto dato u samo nekoliko zemalja, dok je u siromašnim zemljama vakcinisano svega dva odsto stanovništva.
Potpisnici navode da će SAD, EU, Velika Britanija i Kanada imati 240 miliona neiskorišćenih vakcina do kraja meseca, koje bi mogle odmah da budu raspodeljene u zemlje kojima su najpotrebnije.
Pismo, čiji je inicijator bivši premijer Velike Britanije Gordon Braun, upućeno je italijanskom premijeru Mariju Dragiju, koji je ovog vikenda domaćin samita G20 u Rimu, navodi BBC.
Među potpisnicima je 36 bivših predsednika, 30 bivših premijera i još 100 uticajnih svetskih ličnosti.
Kineski predsednik Si Đinping učestvovaće na samitu G20 u Rimu ovog vikenda putem videoveze, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Kine.
Navedeno je da će predsednik Kine govoriti na samitu.
Si nije napuštao Kinu od početka 2020. godine, kada je postalo jasno koliko će teške posledice imati pandemija korona virusa, prenosi Rojters.
Nekoliko drugih lidera članica G20 takođe neće lično prisustvovati skupu, a među njima su i ruski predsednik Vladimir Putin i japanski premijer Fumio Kišida.
Američki predsednik Džo Bajden lično će učetvovati na samitu.
Italija, koja je domaćin samita, nadala se da će svi svetski čelnici moći lično da prisustvuju skupu.
Samit G20, čije članice proizvode 80 odsto globalne emisije ugljenika, smatra se važnom odskočnom daskom pre klimatskog samita COP26 u Škotskoj, koji počinje u nedelju.