Vesti
Svet
Si Đinping pozvao lidere G20 na zajedničko rešavanje izazova klimatskih promena i energetike
02.11.2021. 01:00
Izvor: Politika
Si Đinping pozvao lidere G20 na zajedničko rešavanje izazova klimatskih promena i energetike
Kineski predsednik Si Đinping pozvao je lidere Grupe 20 najmoćnijih svetskih ekonomija (G20) na konkretne akcije po principu zajedničke, ali diferencirane odgovornosti za rešavanje pitanja klimatskih promena i energetike, ocenivši da su to najistaknutiji globalni izazovi.
Kako je prenela Kineska medijska grupa (CMG), u jučerašnjem obraćanju Samitu lidera G20 putem video linka, Si je pozdravio rastuću volju i zamah međunarodne zajednice u zajedničkom suočavanju sa izazovima i istakao da je ključno preduzeti konkretne akcije.
Navodeći česte pojave ekstremnih vremenskih neprilika i nedavne turbulencije na međunarodnom energetskom tržištu, Si je pozvao međunarodnu zajednicu da uravnoteži zaštitu životne sredine i ekonomski razvoj i uzme u obzir sredstva za život ljudi dok se nose sa klimatskim izazovima.
Velike ekonomije treba da unaprede saradnju u tom pogledu, rekao je Si.
Kineski predsednik je ponovio važnost potpune primene Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama i Pariskog sporazuma sa UN u njenoj osnovi.
Međunarodna zajednica treba da ubrza svoje akcije i unapredi saradnju sa principom zajedničke, ali diferencirane odgovornosti kao kamenom temeljcem, međunarodnim zakonima kao njegovim osnovom i efikasnim akcijama kao smernicama, rekao je Si.
Si je istakao tehnološki napredak u borbi protiv klimatskih promena, jer to pomaže u realizaciji energetske tranzicije. On je takođe predložio da zemlje članice G20 preuzmu vodeću ulogu u unapređenju i primeni naprednih tehnologija.
Razvijene zemlje takođe treba da ispune obaveze pružanja finansijske podrške zemljama u razvoju, rekao je Si, prenosi Tanjug.