Vesti
Politika
Ukida se cenzus. Vlada usvojila Predlog zakona o referendumu
10.11.2021. 02:00
Izvor: Blic
Ukida se cenzus. Vlada usvojila Predlog zakona o referendumu
Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o referendumu i narodnoj inicijativi kojim se predviđa ukidanje obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma.
Kako je saopšteno posle sednice Vlade, novi zakon će građanima omogućiti da efikasno ostvaruju svoje Ustavom zagarantovano pravo na učešće u vršenju vlasti putem narodne inicijative i referenduma.
Novim zakonom se otklanjaju nedostaci niza rešenja iz važećeg zakona, zbog kojih su građani institute referenduma i narodne inicijative u praksi retko koristili, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.Usled činjenice da je važeći zakon donet još 1994. godine, novi predlog zakona sadrži i brojna usklađivanja sa Ustavom, pre svega na planu ukidanja obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma, kao i u svrhu uređivanja svih vrsta referenduma predviđenih Ustavom.
Rešenja predviđena Predlogom zakona zasnivaju se na preporukama Saveta Evrope iz Revidranog kodeksa dobre prakse u oblasti referenduma“ iz oktobra 2020. godine.