Vesti
Svet
"Sjajno je vratiti se". Četiri astronauta Spejs eks-a bezbedno stigla na zemlju nakon 199 dana u svemiru
10.11.2021. 02:00
Izvor: Blic
"Sjajno je vratiti se". Četiri astronauta Spejs eks-a bezbedno stigla na zemlju nakon 199 dana u svemiru
Četiri astronauta sa kapsule Spejs eks “Crew Dragon” bezbedno su se spustila u Meksički zaliv na obali Floride u ponedeljak, završivši šestomesečnu misiju NASA na Međunarodnoj svemirskoj stanici i jednodnevni povratak kući.
Kapsula “Crew Dragon" nazvana "Endeavour” sletela je padobranom, kako je planirano nešto posle 22:30 u ponedeljak, objavila je NASA prenos sletanja na internetu, navodi Rojters.
"Endeavour, u ime Spejs eks, dobrodošli kući na planetu Zemlju", čuo se glas iz centra za kontrolu leta u predgrađu Los Anđelesa, koji govori posadi pošto je potvrđeno spuštanje."Sjajno je vratiti se", poručio je jedan od astronauta u radio u odgovoru.
Posada, koja je provela 199 dana u svemiru tokom ove misije, bila je sastavljena od dva NASA astronauta, komandant misije Šejn Kimbro (53) i pilot Megan Mekartur (49), kao i japanski astronaut Akihiko Hošide (52), specijalista za misiju Tomas Peske, francuski inženjer iz Evropske svemirske agencije.
Oni su na raketi Spejs Eks “Falcon 9” poleteli 23. aprila iz svemirskog centra Kenedi na Floridi.
Povratak njihove kapsule Spejs eks sa Međunarodne svemirske stanice (IS S) takođe je otvorio put za njihove zamene koje će krenuti u orbitu u sredu.
Trebalo je da zamene prve krenu, ali je NASA zamenila redosled letova zbog lošeg vremena i nepoznatog zdravstvenog stanja astronauta.