Vesti
Svet
Ovo su četiri najčešće digitalne prevare u Nemačkoj u 2020. Žrtve najčešće vrebali preko računara i pametnih telefona
18.11.2021. 02:00
Izvor: Kurir
Ovo su četiri najčešće digitalne prevare u Nemačkoj u 2020. Žrtve najčešće vrebali preko računara i pametnih telefona
U 2020. je širom sveta zabeležen porast prevara u digitalnom svetu – pre svega zbog lokdauna i činjenice da prosečan potrošač provodi mnogo više vremena kod kuće i to sa svojim računarom. I telefonom, piše Dojče vele na srpskom.
Stigao vam je paket
Tokom 2020, najrasprostranjenija digitalna prevara u Nemačkoj je bila SMS-poruka sa najavom isporuke paketa. Koji niste naručili.
„Dobar dan, stiže Vam paket. Da biste mogli da pratite njegovo kretanje i da znate tačno vreme isporuke pritisnite OVDE.“ I kada se tu pritisne – gotovo je! U telefon se instalira štetan program koji traži i usisava pre svega Vaše lozinke i druge lične podatke. I usput šalje desetine i stotine SMS-poruka, što je pogubno za Vaš telefonski račun.
Stambeni blokovi nisu sasvim sigurni
A propos paketi: u analognom svetu u Nemačkoj je i dalje prevara broj jedan krađa paketa koje ste preuzeli za komšije. Posebno česta u velikim stambenim blokovima sa hiljadama stanara koji se međusobno ne poznaju dobro.
Komšija slučajno nije tu, pa paket predajete osobi koja se predstavila kao njegov rođak. Ona pokazuje cedulju ubačenu u susedovo poštansko sanduče – i koju je odatle upravo ukrala. Vi to ne znate i lakoverno dajete paket koji komšija sigurno nikada neće primiti.
Kovid-prevaranti
Iako je ovo tokom 2020. bila opasnost broj 1, pandemija je učinila svoje. Prevaranti su se brzo prebacili na nov kolosek i počeli da nude testiranja na koronu i čak vakcinacije – u Vašem domu! Nova varijacija stare prevare sa uslugom koju niste naručili. To ide ovako: „Dobar dan – dobar dan: mi smo iz zavoda za zdravlje. U Vašem kraju je zabeležen porast broja zaraženih kovidom-19 – u cilju Vašeg i opšteg zdravlja važno je da se testirate, nudimo Vam brzi test u kući, cena – prava sitnica.“
I zaista, test je ili besplatan ili odgovara ceni u svakom centru za testiranje – prevarante ne zanima novac za testiranje, već Vaš stan. Jer, dok jedan razgovara sa Vama, drugi je već ustanovio koliko tehnike imate u kući, kako ste obezbeđeni, kroz koji prozor može da provali i slično. A neretko i već nešto odneo.
Šok-poziv
I na kraju evo i koja prevara je „najmlađa po stažu“ – prvi slučaj „lažne saobraćajne nesreće“ u Nemačkoj je registrovan tek pre šest godina.
Radi se o prevari poznatoj pod nazivom „šok-poziv“: žrtva se poziva telefonom i lažni policajac joj saopštava da je njena kćerka, ili njen sin, prouzrokovao tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je više lica postradalo.
Ova prevara se temelji na stanju šoka koje izaziva, stanju u kojem ljudi nisu sposobni da normalno rasuđuju i sve što im je jasno jeste samo da treba da zaštite svoje bližnje. Kada im se najavi dolazak navodno službene osobe koje će preuzeti novac, mnogi postaju sumnjičavi. Ali, mnogi su i dalje spremni da plate čak i petocifrene sume.Udeo prevaranata iz jugoistočne Evrope
Inače, poslednje statistike Saveznog ureda za borbu protiv kriminala o učešću državljana određenih zemalja Jugoistočne Evrope u prevarama u Nemačkoj (svim vrstama prevara zajedno kažu sledeće:
Tokom 2020. prevare je u Nemačkoj izvršilo 339.966 lica. Od toga 285.882 je bez nemačkog državljanstva. Među njima albansko državljanstvo ima 980 osoba, bosanskohercegovačko 1.540, hrvatsko 2.213, srpsko 3.810, državljanstvo tkz kosova 1.763, crnogorsko 379, makedonsko – 1.041.