Vesti
Svet
Kamala Haris na nekoliko sati bila na čelu SAD
19.11.2021. 20:00
Izvor: RTS
Kamala Haris na nekoliko sati bila na čelu SAD
Predsednik SAD Džo Bajden je tokom rutinskog kolonoskopskog pregleda prebacio dužnost na potpredsednicu Kamalu Haris, čime je ona na nekoliko sati bila prva žena u SAD koja je obavljala dužnost predsednika.
Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je da je Bajden tokom dana obavio kolonoskopski pregled tokom kojeg je bio pod anestezijom, zbog čega je morao da prebaci svoje predsedničke dužnosti na potpredsednicu Kamalu Haris, preneo je Rojters.Bajden je u 11.35 po lokalnom vremenu ponovo preuzeo svoju dužnost, a planirano je da se vrati u Belu kuću tokom dana, kada će nastaviti da obavlja svoje predsedničke dužnosti, uključujući i tradicionalno pomilovanje ćurke uoči Dana zahvalnosti, nakon čega će vikend provesti u rodnoj državi Delaveru.
Bajden, koji sutra puni 79 godina, najstarija je osoba koja je preuzela dužnost predsednika SAD.
Uprkos spekulacijama o tome da li će se Bajden kandidovati na izborima 2024. godine, predsednik SAD je rekao da očekuje da se ponovo kandiduje zajedno sa potpredsednicom Kamalom Haris. Na osnovu trećeg člana 25. amandmana, predsednik SAD može svojevoljno da prenese svoja ovlašćenja na potpredsednika, u slučaju da je onemogućen da vrši dužnost šefa države.
Primera radi, poslednji put se to dogodilo 2007. godine, kada je tadašnji predsednik Džordž Buš preneo ovlašćenja na potpredsednika Dika Čejnija zbog kolonoskopskog zahvata. Čejni je bio vršilac dužnosti predsednika oko dva sata.
Pre toga, dužnosti su prebačene na potpredsednika još dva puta – Džordž Buš je preneo ovlašćenja na Čejnija i 2002. godine, a njegov otac bio je vršilac dužnosti predsednika 1985. godine, kada je Ronald Regan bio na kolonoskopiji. Sva tri zahvata su vršena pod anestezijom.