Vesti
Svet
Državni udar na Ukrajinu? "Putin treba da kaže"
26.11.2021. 20:00
Izvor: Blic
Državni udar na Ukrajinu? "Putin treba da kaže"
Kijev -- Ukrajina je otkrila zaveru o pokušaju da se naredne nedelje izvede državni udar, rekao je danas predsednik Volodimir Zelenski na konferenciji za novinare.
"Imamo izazove ne samo od Ruske Federacije i moguće eskalacije, imamo velike unutrašnje izazove. Dobio sam informaciju da će se u našoj zemlji desiti državni udar 1. i 2. decembra", kazao je Zelenski, preneo je Rojters.
Istovremeno, Rusija gomila snage u blizini granice s Ukrajinom, a Kijev, SAD i NATO izražavaju zabrinutost zbog mogućeg ruskog napada, što je Kremlj odbacio kao lažan i alarmantan nagoveštaj, navela je agencija.Zelenski je u vezi s tim ponovio da Ukrajina u potpunosti kontroliše svoje granice i da je potpuno spremna za svaku eskalaciju.
"Mogućnost rata velikih razmera sa Rusijom postoji, ali postoji i ogromna količina straha koji ističu razni mediji po ovom pitanju", naglasio je predsednik Ukrajine, preneo je Tas.
"Verujem da takva mogućnost postoji svaki dan, ali verujem u to da se izazivanje straha dešava danas. Želim da istaknem da postoji ogromna količina zastrašivanja od strane nekih medija u smislu da će sutra doći do rata", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare. Ukrajinski lider izjavio je da predsednik Rusije Vladimir Putin treba javno da kaže da Rusija ne priprema "ofanzivu" na Ukrajinu, te da bi taj signal bio važan u ovom momentu.
"Ako ne razmišljaju o eskalaciji... onda bi Rusi, i predsednik Rusije takođe, trebalo javno da kažu 'mi ne planiramo'. Ili bar da kažu 'spremni smo za razgovor'. Mi smo više puta govorili – ako ne želite sastanke, hajde da razgovaramo telefonom. Kažimo javno da Rusija ne priprema invaziju na Ukrajinu. Taj signal bi sada bio važan", rekao je Zelenski tokom pres-konferencije.
Takođe je ocenio da situacija na ukrajinsko-ruskoj granici sada "definitivno nije gora" nego što je bila u proleće.
"Smatram da se sada tamo nalazi manje vojnika. Međutim, mislim da ih je više nego u momentu prekida vatre (u Donbasu) oko čega smo se dogovorili – više ih je, vidimo česte rotacije", dodao je ukrajinski lider.
Međutim, on je ocenio da je Ukrajina "već osam godina u ratu sa Rusijom" i eskalacija je moguća svaki dan.Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da Moskva u tome ne učestvuje i da nikada ne radi takver stvari.
"Rusija nije planirala da se meša. Rusija uopšte nikada ne radi takve stvari", rekao je Peskov na molbu novinara na pres konferenciji da prokomentariše tvrdnje Zelenskog, prenosi Interfaks.