Vesti
Svet
Lukašenko zapretio Poljskoj: Ako zatvorite granice, obustavljam tranzit energenata iz Rusije!
01.12.2021. 20:00
Izvor: novosti.rs
Lukašenko zapretio Poljskoj: Ako zatvorite granice, obustavljam tranzit energenata iz Rusije!
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je za Sputnjik da je spreman da obustavi tranzit energetskih resursa ukoliko Poljska realizuje svoje pretnje i zatvori granicu.
- Kada me budu ugnjetavali Poljaci ili neki drugi, mislite da ću se obazirati na neke ugovore? Hajde, o čemu pričate? - prokomentarisao je beloruski lider.
Upitan da li ozbiljno misli, Lukašenko je odgovorio potvrdno: „Ozbiljno, naravno“.
- Poljaci su odlučili da nam zatvore granicu sa Belorusijom. Dobro, zatvarajte. Mi ne idemo često u Evropsku uniju. Mi smo danas najviše zainteresovani za Rusiju, Kinu, Istok. A šta ako ja zatvorim? Šta će se onda desiti sa prometom koji uglavnom ide u Rusiju i Kinu preko nas? - upitao je beloruski lider.Kako je dodao, južna granica Rusije i Ukrajine je zatvorena, to jest preko Ukrajine neće proći, a preko baltičkih zemalja nema puteva.
- Tako da pre nego što daju izjave treba da uključe svoje pileće mozgove i razmisle šta lupetaju - upozorio je Lukašenko.
Takođe je predložio poljskoj strani da zatvori granicu i vidi ko će od toga imati najveću štetu.
- Zatvorićete, na štetu kome? Sami sebi?... Onda razmislite kako ćete kupovati od Rusije energente - poručio je predsednik Belorusije.
Ranije je Lukašenko zapretio da će obustaviti tranzit gasa u Evropu preko gasovoda „Jamal-Evropa“ nakon što je Evropska unija optužila Belorusiju za stvaranje migrantske krize na zajedničkim granicama i zapretila sankcijama protiv Minska. Poljska takođe razmatra mogućnost zatvaranja granice sa Belorusijom.