Vesti
Svet
Vučić na otvaranju Bajdenovog Samita za demokratiju
09.12.2021. 20:00
Izvor: Danas
Vučić na otvaranju Bajdenovog Samita za demokratiju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pratio je putem video-linka početak dvodnevnog virtuelnog Samita za demokratiju koji organizuje američki predsednik Džozef Bajden sa učešćem više od 100 zemalja, za koji je Srbija naknadno dobila poziv.
Srbiju na samitu koji je počeo danas i okuplja lidere država i predstavnike vlada, predstavlja predsednik Aleksandar Vučić.
Među pozvanim državama nema Rusije i Kine, a prvobitno nisu bile pozvane ni Srbija, Kosovo i Bosna i Hercegovina, zbog čega se na ovom prostoru spekulisalo da se naša zemlja našla u „nemilosti“ Bajdena a da je Vučićeva vlast u SAD viđena kao „nedemokratska“.
Ipak, Srbija je naknadno dobila poziv a na instagram profilu predsednika države @buducnostsrbijeav objavljene su fotografije Vučića iz Predsedništva kako prati uvodno obraćanje Bajdena na otvaranju skupa.Od zapadno-balkanske šestorke na samit na kraju nije pozvana jedino Bosna i Hercegovina.
Posebno će se pratiti učešće novog nemačkog kancelara Olafa Šolca, premijera Luksemburga Gzavijea Betela i drugih svetskih lidera.
Među učesnicima su predstavnici SAD, Slovačke, Moldavije, Rumunije, Gane, Novog Zelanda, Švedske, Litvanije i Letonije. Predviđeno je učešće liderke beloruske opozicije Svetlane Tihanovske.
Kako je ranije saopštilo američko Ministarstvo spoljnih poslova, učesnici samita, među kojima i predstavnici civilnog društva i privatnog sektora, radiće na agendi za obnovu demokratije u svetu i razgovarati o načinima suočavanja sa najvećim pretnjama po demokratiju.