Vesti
Svet
Nova Kaledonija odabrala da ostane u Francuskoj
12.12.2021. 20:00
Izvor: RTV
Nova Kaledonija odabrala da ostane u Francuskoj
NUOMEA - Glasači na francuskom ostrvu Nova Kaledonija u Pacifiku većinom su se izjasnili da ostanu deo Francuske, na referendumu koji su bojkotovale snage koje se zalažu za nezavisnost, javlja AP.
Na osnovu tri četvrtine prebrojanih glasova, 91 odsto je odabralo da ostane deo Francuske, saopštili su lokalni zvaničnici.Ukupna izlaznost je oko 41 odsto, što je manje od polovine izašlih na referendumu prošle godine.
Tada je 46,7 odsto glasača bilo za razlaz za Francuskom.
Glasanje su posmatrali članovi UN i regionalne vlasti.
Novu Kaledoniju je kolonizovao Napoleon Treći, bratanac Napoleona Bonaparte, u 19. veku.
U pitanju je veliki arhipelag na kojem živi oko 270.000 stanovnika istočno od Australije i nalazi se na 10 vremenskih zona ispred Pariza, a ima i francusku vojnu bazu.
Makron pozdravio rezultat referenduma
Francuski predsednik Emanuel Makron pozdravio je rezultate današnjeg referenduma na Novoj Kaledoniji, ali je najavio pregovore o budućem statusu te francuske prekomorske teritorije.
On je, u televizijskom obraćanju, rekao da su rezultati referenduma, koji su bojkotovale snage koje se zalažu za nezavisnost, "potvrdili izraženu spremnost većine stanovnika Nove Kaledonije da ostanu u sastavu (francuske) Republike i u sastavu francuske nacije", prenose francuski mediji.
Većina glasača Nove Kaledonije glasala je protiv nezavisnosti, na trećem i poslednjem referendumu posvećenom statusu te francuske prekomorske teritorije u Tihom okeanu.
Makron je, ipak, dodao da se ne može zanemariti da je biračko telo Nove Kaledonije "godinama ostalo duboko podeljeno".
"Sada počinje period tranzicije", dodao je francuski predsednik.