Vesti
Sport
Teniska "ludnica": Novak Đoković otvara 2022. skroz drugačije nego 2021!?
16.12.2021. 02:00
Izvor: Novosti
Teniska "ludnica": Novak Đoković otvara 2022. skroz drugačije nego 2021!?
Spuštena je zavesa na tenisku sezonu 2021, a sledeća bi mogla da počne značajno drugačije. Novak Đoković je još jednom pokazao dominaciju i ponovo je ispisao stranice istorije "belog sporta", ali će u sezoni koja predstoji možda imati totalno različit "uvod" nego što je to bilo u godini na izmaku.
Podsetimo najpre, Srbin je 2021. postao jedini igrač koji je sedam puta godinu završio kao svetski broj jedan. Takođe, pretekao je Rodžera Federara po broju nedelja provedenih na prvom mestu (trenutno na 354, Švajcarac na 310).
Đoković će sa obaranjem rekorda pokušati da nastavi i u narednoj godini. Novak je tokom 2021. osvojio pet titula (Australijan open, Belgrejd open 2, Rolan Garos, Vimbldon i Masters u Parizu). Treba reći da mu se Danil Medvedev isprečio u finalu Ju-Es opena i onemogućio ga da dođe do "kalendarskog slema". Ali, trebalo bi obratiti pažnju na ono što sledi jer... Možda sledi potpuno drugačija tri i po meseca nove sezone u odnosu na ovu za nama.Šta je Đoković (samo) igrao na početku 2021?
Najbolji teniser sveta je sezonu koja je za nama počeo učešćem na ATP kupu, gde je pobedio Denisa Šapovalova i Aleksandra Zvereva. Nole će i narednu takmičarsku godinu započeti na istom turniru, a poznat je i prvi rival sa kojim će odmeriti snage. A posle ATP kupa, igrao je na Australijan openu i na dominantan način je došao do devete titule u Melburnu.
Da li ćemo ga u 2022. godini gledati na njegovom najuspešnijem grend slemu - veliko je pitanje, pošto pravo učešća imaju samo vakcinisani igrači, a Đoković se još uvek nije izjasnio da li je ili nije primio vakcinu.Zanimljivo, Srbin je nakon dva uvodna turnira pauzirao sve do sredine aprila i Mastersa u Monte Karlu. Tada ga je u drugoj rundi neočekivano zaustavio Danijel Evans.
Ipak, sada bi raspored prvog na ATP listi mogao da bude drugačiji.
Značajno drugačiji.
Šta Đoković (može da) igra na početku 2022?
Nakon australijske turneje, u februaru sledi nekoliko turnira iz serije 500. Đokovića bi mogli da vidimo u Dubaiju gde je pobedio 2020.
Potom sledi mart koji je rezervisan za dva Mastersa - Indijan Vels i Majami koji se posle godinu dana pauze vraća u kalendar. Tu bi Novak mogao da potraži nove bodove koji bi produžili njegovu dominaciju "belim sportom", naravno pod uslovom da se odluči da igra na nekom od dva nadmetanja na američkom tlu.
U aprilu bi Đoković trebalo da igra u Monte Karlu gde se očekuje bolji rezultat nego u 2021. godini (pomenuti poraz u drugom kolu) i osvajanje dodatnih bodova. Potom je na redu i takmičenje u njegovom Beogradu i pred srpskim navijačima. Nole tu brani polufinale, s obzirom na to da ga je tokom ove sezone u prestonici Srbije pobedio Aslan Karacev. Istina, naš najbolji igrač je slavio na Belgrejd openu 2, ali taj turnir se neće igrati naredne godine, pa će mu ti bodovi biti obrisani. Taj turnir se, ionako, igrao jer je bio naknadno ubačen zbog "korona-rupe" u teniskom kalendaru.
Početak maja nam donosi Masterse u Madridu i Rimu. Đoković je u 2021. igrao u prestonici Italije i tu je poražen u finalu od Rafaela Nadala, pa ne bi bilo iznenađenje da ga i u 2022. vidimo na terenima "Foro Italika". To bi ujedno bila priprema za Rolan Garos gde 34-godišnjak iz Srbije brani maksimalnih 2.000 bodova.
A posle uvodna četiri meseca...
Nakon toga ide period sezone rezervisan za turnire na travi. Novak je znao u prošlosti da se na Kvinsu spremi za Vimbldon. Ove godine to nije bio slučaj, a da li će biti sledeće, možemo samo da nagađamo. Na trećem grend slemu bi trebalo igra i pokuša da ga osvoji sedmi put.Do kraja godine ne bi trebalo mnogo da ga gledamo na terenu. Još uvek nije poznato da li će biti Mastersa u Kini - Peking i Šangaj, kojih nije bilo u ovoj sezoni. Tu je i turnir u Parizu iz serije 1.000 gde Nole takođe brani titulu.
Naravno, nema dileme da će Đoković učiniti sve da se domogne trofeja na Ju-Es openu na koji čeka još od 2018. godine. Kraj godine je rezervisan za Završni masters i Dejvis kup (na oba turnira brani polufinale).
Ko Novaku kvari planove?
Bilo kako bilo čeka nas uzbudljiva teniska 2022. godina i nada da će Đoković postati rekorder po broju osvojenih grend slem titula.
Sigurno da to neće biti lako. Nadal se oporavio od povrede zbog koje nije igrao od avgusta i pokušaće da poremeti planove Novaku. Tu su i Danil Medvedev, Aleksandar Zverev i Stefanos Cicipas, ali i ostale mlade snage koje su pokazale da i te kako mogu da se takmiče na najvišem nivou. Ne treba otpisati ni 40-godišnjeg Rodžera Federera koji, iako se još uvek oporavlja od najnovijih operacija kolena, ne odustaje od ideje da se tenisu vrati "na velika vrata".
Sve u svemu, čeka nas uzbudljiva teniska 2022. godina koja je "tu iza ugla" (od 1. do 7. januara igra se ATP kup), godina u kojoj ćemo se, nadamo se bar, radovati novim velikim pobedama i titulama Novaka Đokovića.