Vesti
Svet
Geopolitička igra - biće nesagledivih posledica? Nemci odbili da daju dozvolu za Severni tok 2
16.12.2021. 20:00
Izvor: B92
Geopolitička igra - biće nesagledivih posledica? Nemci odbili da daju dozvolu za Severni tok 2
Nemački regulator je objavio da odluka o Severnom toku 2 neće biti doneta u prvoj polovini 2022. godine, javila je agencija Blumberg.
Mediji navode da je direktor Federalne mrežne agencije Nemačke Johen Homan izjavio da agencija nije dobila dokumentaciju koja je neophodna za nastavak procesa sertifikacije Severnog toka 2 i da će se proces nastaviti kada ona bude dostavljena, prenosi Sputnjik.
Prema njegovim rečima, posle odluke nemačkog regulatora pitanje će razmotriti Evropska komisija, tako da odluka o Severnom toku 2 neće biti doneta u prvoj polovini sledeće godine.U međuvremenu, kompanija Nord strim 2 AG, operater gasovoda Severni tok 2, saopštila je da radi na otvaranju ćerke kompanije u Nemačkoj, jer je to neophodno kako bi se završila procedura sertifikacija. U pres službi kompanije nisu naveli detalje i rokove o puštanju gasovoda u rad.
Ranije se oglasila i nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok koja podseća da je Federalna mrežna agencija Nemačke je 16. novembra obustavila sertifikaciju operatora Severnog toka 2 - kompanije Nord strim 2 AG jer, da bi prošao proceduru, mora da ispunjava zahteve Trećeg energetskog paketa EU. Konkretno radi se o razdvajanju organizacija koje se bave proizvodnjom i transportom gasa.
Nova šefica nemačke diplomatije izjavila da gasovod Severni tok 2 za sada nije u skladu sa evropskim zakonom i zato sada ne može da bude odobren.
Sve to se dešava usred najava meteorologa da će Evropu zadesiti jedna od najoštrijih zima poslednjih godina, pišu Novosti.
Ova geopolitička odluka Berlina mogla bi da izazove nesagledive posledice i Evropu, ali celu planetu u rat neslućenih razmera.
Nemački energetski regulator Federalna agencija za mreže saopštila je da ne očekuje da će u prvoj polovini 2022. doneti odluku o sertifikaciji gasovoda Severni tok 2.
To znači da postoje velike šanse da u nekom trenutku radijatori širom Evrope ostanu hladni, što bi izazvalo nemire sa nesagledivim posledicama na Starom kontinentu. Ovakav scenario bio bi tek bio početak pakla koji preti planeti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.