Vesti
Svet
Novi nemački kancelar: Severni tok 2 ekonomski projekat
21.12.2021. 02:00
Izvor: RTV
Novi nemački kancelar: Severni tok 2 ekonomski projekat
Berlin - Nemački kancelar Olaf Šolc smatra gasovod Severni tok 2 ekonomskim projektom, a vlada će zajednički delovati po tom pitanju, izjavio je zamenik portparola nemačke vlade Volfgang Bihner, prenosi Sputnjik.
"Kancelar Šolc je stalno isticao da se u slučaju Severnog toka 2 radi o ekonomskom projektu koji je završen, ali nedostaju neki aspekti, provera poštovanja evropskog pravila o razdvajanju funkcije vlasnika cevovoda od operatera i dobavljača resursa", rekao je Bihner na brifingu za medije.On je dodao da se time sada bavi Federalna agencija za elektromrežu, te da se radi o administrativnom postupku koji će biti završen u skladu sa zakonom i koji "nema političku komponentu".
Što se tiče stava o gasovodu brojnih ministara nemačke vlade, posebno ministarke spoljnih poslova Analene Berbok i ministra ekonomije Roberta Habeka, Bihner je istakao da će vlada "zajedno delovati" po tom pitanju.
Kancelar Šolc je, govoreći u četvrtak u Briselu o sertifikaciji operatera gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj, naveo da je reč o administrativno-pravnom pitanju koje se rešava u skladu sa zakonom i da nije pod političkim uticajem.
Operator gasovoda saopštio je u petak da je kompanija Severni tok 2 AG počela da puni gasom drugi krak gasovoda, čija je izgradnja završena 10. septembra, podseća Sputnjik.