Vesti
Svet
Bajden na godišnjicu nereda: Tramp je pretnja američkoj demokratiji
07.01.2022. 02:00
Izvor: Danas
Bajden na godišnjicu nereda: Tramp je pretnja američkoj demokratiji
Predsednik SAD Džozef Bajden optužio je danas svog prethodnika Donalda Trampa da predstavlja kontinuiranu pretnju američkoj demokratiji.
U obraćanju naciji na godišnjicu smrtonosnog napada Trampovih pristalica na Kongres SAD, Bajden je upozorio da bi lažne tvrdnje bivšeg predsednika o kradji na izborima mogle da podriju vladavinu prava i buduće izbore, prenosi agencija Rojters.
„Mora nam biti potpuno jasno šta je istina, a šta je laž. Ovo je istina: bivši predsednik SAD je stvorio i širio mrežu laži o izborima 2020 godine. On je to činio jer mu je vlast važnija od principa. Ne može da prihvati da je izgubio“, rekao je Bajden.
Takav direktan napad Bajdena, koji nije imenovao Trampa tokom obraćanja, predstavlja odstupanje od njegovog ponašanja tokom prve godine mandata, jer je uglavnom bio usmeren na realizaciju svog plana, a ne na dogadjaje iz prošlosti.
Bajden je rekao da je napad na Kongres 6. januara 2021. ugrozio sam Ustav SAD i dodao da svi moraju da se pobrinu da se nešto takvo nikada ne ponovi.
Trampove pristalice su pre godinu dana upale u Kongres tokom zasedanja na kojem je trebalo da bude potvrdjena pobeda Bajdena na izborima. Tokom četvoročasovne okupacije Kongresa od Trampovih pristalica, praćene njihovim sukobima sa policijom, život je izgubilo pet osoba.
Neposredno uoči upada u Kongres, Tramp je usijao atmosferu na mitingu u Vašingtonu, ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na izborima i pozivanjem pristalica da se „djavolski bore“ protiv izbornih rezultata i da idu do parlamenta na Kapitol hilu.